SCI világrekord várományos kan esett a Gyulaj Zrt.-nél - 2012. január 25.

Világrekord várományos a gyulaji vadkan (ForestPress)      

2012. január 24. - Magyar SCI világrekord várományos trófeájú vadkan esett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületén Alig telt el néhány nap mióta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nagy örömmel jelentette be honlapján és népszerű közösségi portáljain a Tamási Erdészetének területén decemberben esett kapitális vadkant, máris újabb, a magyar vadászembert büszkeséggel eltöltő hírrel jelentkezhet.

A Hőgyészi Erdészet területén, 2011. október 27-én a reggeli órákban les vadászat alkalmával elejtett idős, 7 éves kan világraszóló eredménye nem várt meglepetés volt elejtőnek, területgazdának, kísérőnek és az erdőgazdaság egész szakszemélyzetének egyaránt. A 2010-es Nevadában megrendezett SCI kiállításon bemutatkozó magyar delegáció által felajánlott vadászat - melyet nagy sikerrel értékesítettek a kiállítás alatt - tartalma volt egy vadkan elejtési lehetőség is, melynek teljesítését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vállalta. Az SCI Közép-Magyarországi Egyesületének hathatós segítségével, a „magyar nagyvad ötös” vadászati csomagra a meghirdetett aukción sikerrel járó oregoni - egyébként nagy tiszteletnek örvendő Weatherby díjas – vadász 2012. októberének végén érkezett meg a Gyulaj Zrt.- hez. Míg az első estén történő les vadászat nem járt sikerrel, másnap hajnalban újból útnak indult a hivatásos vadász kíséretében a vendég. Nem megszokott módon, az aznap reggeli cserkeléssel egybekötött vadászat helyszíne a kiváló csibráki területre esett. A szóróra óvatosan kisettenkedő tapasztalt öreg kan már nem volt ismeretlen a hivatásos kollégák előtt. A jól célzott lövés után helyben maradó vad nem látott oldala azonban meglepetést okozott. Bár sejthető volt, hogy a bal oldalán természetellenesen hosszú nagyagyart a hiányzó felső kisagyar eredményezi, az állkapocsban megbúvó mért hosszával még így is megdöbbenést okozott a külföldi és magyar vadásznak egyaránt. A másnap esti mérések a jobb oldalon 22,7 cm-t, míg a bal oldalon 43,9 cm-t eredményeztek! Az alsó agyarak vastagsága miatt a mérést egyre izgatottabb állapotban a vendég jelenlétében inch-el számolt mérés követte. Az SCI trófeabírálati rendszere alapján elvégzett saját, „vadászházi” mérés még inkább felhevítette az egyébként is várakozással teljes hangulatot. Mind a vendég, mind a jelenlévő Gyulaj Zrt.-s kollégák nehezen hittek a végeredménynek kijött pontszámoknak. Senki nem tudná megmondani hányszor hangzott el az amerikai meglepődöttséget legjobban kifejező „wow” szócska. Ezután 60 nap izgalommal teljes várakozási idő követte az eseményeket, az SCI rendszernek megfelelően ugyanis ennyi időnek kell eltelnie, hogy az agyarakat hivatalosan, egy képesített SCI mesterbíráló is ellenőrizze és újramérje.

A 2012. januárban, Boros Zoltán mesterbíráló által elvégzett hivatalos mérést dr. Kőhalmi Zsolt nemzetközi igazgató, az SCI magyar szervezetének külkapcsolatokért felelős alelnöke erősítette meg. A hivatalos új SCI világrekord várományos magyar vadkan pontszáma 31 9/16-od SCI pont, ami 5/8-addal előzi meg az eddigi világelső agyart. A világ vadásztársadalmának csak a kisebbik része az, aki ismeri és használja is a CIC-rendszert. Kevesen tudják csak, hogy a világ legelterjedtebb, és egyetlen olyan bírálati rendszere, melyben minden egyes vadászatos vadfaj lepontozható, az itthon csak „amerikai mérésként” emlegetett Safari Club International (SCI) trófea bírálati rendszere.

A csibráki trófea jelentősége éppen ezért jóval túlmutat a mért inchekből egyszerűen levezethető SCI pontszámokon. Kimagasló fontossága abban rejlik, hogy a világ olyan, többségi részén ismertetheti el a magyar vadgazdálkodás világszínvonalát, ahol a számunkra európainak, hagyományosnak és megszokottnak elfogadott CIC-bírálati rendszert kevésbé ismerik, vagy nem használják. Az új SCI rekorder Tolna megye és Magyarország kitűnő vadászati és vadászturisztikai értékét mutathatja be olyan földrészek és országok vadászainak is, ahol az SCI bírálat az általánosan elfogadott és elismert.

Kovács Tamás

Az
SCI első helyezett vaddisznó történetéről és jelentőségéről szóló
cikket, valamint képeket az alábbi logók egyikére vagy a "Tovább
olvasom" opcióra kattintva nézhetnek meg!A kanról készült cikk a Nimród 2012. márciusi számában jelent meg (az olvasáshoz kérjük klikkeljen az alábbi képre!)