Megvalósuló Makovecz- terv az újjáépülő Devecseren - 2012. március 19.

Ökomenikus kápolna épül Devecseren

Valóra válik Makovecz Imre utolsó terve, megépül Devecserben az iszapkatasztrófa áldozatainak emléket állító ökumenikus kápolna. Ezt közvetlenül halála előtt rajzolta meg a világhírű magyar építész.

Ökumenikus kápolna épül a devecseri lakónegyed közepén Makovecz Imre tervei alapján; az iszapkatasztrófa károsultjainak megépített új lakópark a tavaly elhunyt világhírű magyar építész nevét veszi fel.

A sokat szenvedett embereknek és a természetnek állít emléket Makovecz Imre tervei alapján Devecserben megépülő ökumenikus kápolna, amelyet a 22 magyar állami erdőgazdaság finanszíroz majd. Az organikus építészet stílusjegyeit viselő emlékkápolna a mester utolsó terve volt, Makovecz Imre közvetlenül a halála előtt rajzolta meg.

A mai materiális korban nem tartozna közvetlenül a helyreállításhoz az épület, az erdészetek mégis fontosnak tartották, hogy az emberi lélek épülésére is áldozzanak. A kápolnatér egy hat méter átmérőjű, félgömb alakú, természetes palával fedett kupola lesz - fejtette ki Turi Attila főépítész hozzátéve, hogy a létesítmény függőleges falait kívülről földdel burkolják, tetején bevilágítókat helyeznek el.

Az emlékkápolna másik részét a félgömb kupola előtt álló 13 méter magas, arany tűben végződő, bejáratként is funkcionáló harangtorony alkotja. A főépítész hozzáfűzte: a közel harminc négyzetméteres imahely jellegzetes motívuma a torony oldalaira tervezett két szárny. A szentély építése az engedélyezést követően három hónap múlva kezdődhet, az átadására 2012 október negyedikén - a vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján - kerülhet sor.

A kápolna helyszínének szánt a területet a város térítésmentesen biztosítja, a beruházáshoz szükséges anyagi forrás előteremtését az állami erdőgazdaságok vállalták - mondta Kovács László, Devecser alpolgármestere. Az építtető a Bakonyerdő Zrt. lesz, a kivitelezés költségei 27 millió forintot tesznek ki. A lakosság támogatta az önkormányzat elképzelését, hogy a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építészről Makovecz Imre-lakóparknak nevezzék el a károsultaknak megépített új devecseri lakóparkot.

Forrás: IngatlanMenedzser; SzeretlekMagyarország