Faültetési kampány a Gyulaj Zrt.-nél

A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat képes adni.

Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő, vagyis a szénforgalma negatív, azaz több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát.

A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű széndioxid kibocsátását váltja ki.

A széntároló kapacitás növelésére a legígéretesebb megoldást az erdőtelepítések kínálják.

A Magyar Kormány a meglévő erdők fenntartásával megőrzi a meglévő szénmegkötő kapacitást, új erdők telepítésével pedig növeli azt.

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyében ebből 33 hektáron, 260 000 db csemetével járul hozzá az országos programhoz. 

Az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna CO2-ot kötnek meg.

A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek.

A mintaprogram során 86 településen ültetnek új erdőt az országban, melyből a Gyulaj Zrt. 9 községhatárban végez erdőtelepítést.

Az erdőtelepítések kivitelezése 2019. novemberében kezdődik, és a vegetációs időszak kezdetéig, 2020. áprilisáig tart.

 A faültetések fontosságára az Agrárminisztérium minisztere és államtitkárai országszerte önkormányzati vezetőkkel közös faültetéseken hívják fel a figyelmet.

Az erdőgazdálkodásban az erdészek paradigmaváltást hajtanak végre. A klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált. Ennek következtében trendfordulóhoz érkezett a telepítések kivitelezése, melynek eredményeképpen újra nő az erdőtelepítések területe.