A Gyulaj Zrt. az INTERFORST 2022. nemzetközi erdésztechnikai vásáron Münchenben

Megjelenítés dátuma: 2022. július 22.

Az idei év július 17-20. időpontban megnyitotta kapuit a világ legnagyobb erdészeti gépkiállítása az INTERFORST immáron 14. alkalommal (1970), amely egy nemzetközi erdésztechnikai szakvásár tudományos rendezvényekkel és bemutatókkal. A rendezvényen 450 kiállító vett részt, akiknek 36%-a más országokból érkezett bemutatni a legkorszerűbb technológiákat.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőmérnökből álló 8 fős szakmai delegációja három napot töltött Münchenben és vett részt ezen a nívós szakmai rendezvényen tapasztalat szerzés, tájékozódás valamint a hétköznapi gyakorlatban általuk még nem alkalmazott, fakitermelő, erdőművelő gépek, munkaeszközök, térinformatikai rendszerek megismerése céljából. A kiállítás teljes körű piaci áttekintést biztosított az erdészeti technológia és az erdőgazdálkodás központi témáival.  

Az elmúlt években jelentkező munkaerőhiány, ami napjainkban fokozatosan erősödik, arra ösztönzi az erdőgazdálkodókat, köztük a Gyulaj Zrt.-t is, hogy lépéseket tegyenek a kezelésük alatt álló területeken a gépesítés, digitalizáció irányába az élő munkaerő kiváltása érdekében. A már eddig is hagyományosan és jól alkalmazott gépeket, módszereket tovább szükséges erősíteni, fejleszteni digitális megoldásokkal, melyek segítségével a klímaváltozás mellett is „jövőbiztos” elegyes erdők létesíthetők. Mindezek érdekében többféle eszköz is bemutatásra került a szakmai érdeklődők számára.

A kiállítás lehetőséget nyújtott megannyi többműveletes fakitermelő gép, csörlős vonszolók, forwarderek valamint különböző erdőművelésben használható távvezérelt alapgépek többféle adapterrel történő megismerésére. A bemutatók és különleges előadások révén számos megoldás gyakorlati alkalmazását közvetlenül a helyszínen lehetett átélni.

Betekintést lehetett nyerni az ipari fa, valamint a tűzifa feldolgozásának, tárolásának folyamatába az ehhez használatos gépek, technológiák testközelben történő bemutatása révén.

Mindezen látnivalókon túl biztosított volt izgalmas konferenciaprogramokon való részvétel, amely a jövőbeli trendekre és gyakorlati alkalmazásokra összpontosított, mint például az erdőátalakítás, éghajlatváltozás a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint a digitalizáció.

A ,,zöld kanapé” fantázianévvel ellátott részleg biztosított helyet a politika, üzleti élet és a tudomány találkozóhelyeként különféle előadások és viták lebonyolításához, aminek figyelemmel kísérése szintén egy tartalmas időtöltésnek bizonyult.

Összességében elmondható, hogy egy rendkívül reprezentatív, tanulságos programon vehetett részt a Gyulaj Zrt. delegációja, amely során olyan szakmai tapasztalatokhoz, információkhoz juthattak a korszerű erdőgazdálkodás tekintetében, melyek elengedhetetlenek a napi munkavégzéshez, valamint az eredményes erdőgazdálkodáshoz.

 

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.