Hírek 2014. évben

Megjelenés dátuma: 2014. december 24.

2014. december 16-án a Gyulaj Zrt. hagyományos évzáró, és vezérigazgatói évértékelő ünnepségén került átadásra az az aranygyűrű, mely méltón szimbolizálja a Részvénytársaság kollektívájának eredményes, tartamos és ezáltal elismert munkáját. A "Gyulaj Zrt-ért" aranygyűrűt olyan kolléga viselheti büszkén, aki a hosszú távú stabilitást, megbízhatóságot jelenti mind szakmai, mid pedig emberi téren a Zrt. életében, munkájában kimagaslót alkotva az adott szakterületen....A cikk folytatása itt!

A cikk folytatásához kérjük klikkeljen az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:

A lenti kép tovább nagyítható:

Megjelenés dátuma: 2014. december 23.

A Gyulaj Zrt. gazdálkodási területén található Benyovszky- örökség egy részének megmentésén régóta fáradoztak már a Zrt. területi szakemberei. Ennek eredményeként adták át a több, mint 100 éves, felújított Benyovszky- sírkápolna és a Tengelici Parkerdőt. Erről így számol be 2014. decemberében a művészileg is rendkívül igényes magazin a Múzeumcafé, 8. évfolyam 44. számának 131. oldalán:

A nagyításhoz kérjük kattintson az alábbi képre:
Megjelenés dátuma: 2014. december 22.

Újabb képes és -nagyszerűen megírt- írásos beszámoló a Gyulaj Zrt. egyedülálló elöltöltős projektjének történéseiről. Visszatérve a legendás gyulaji vadászterületre most dám tarvadat sikerült puskavégre kapni! Nem is akármilyen puskáéra...

A cikk elolvasásához kérjük klikkeljen az alábbi logóra:
A lenti képek tovább nagyíthatóak:
  
Megjelenés dátuma: 2014. december 15.

Németh Balázs, Elöltöltő fegyveres dámbika vadászat Gyulajon című filmje nyerte a F&H Channel első vadászfilm pályázatát. A nyertesek az elismeréseiket Kaszón vehették át. A győztes alkotásokat F&H Channel hamarosan műsorára tűzi.

A cikk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2014. december 14.

Immáron második alkalommal a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Kollektívájának egy jelentős része büszkén és örömmel vállalta a véradást és azt, hogy helyszínt és időt biztosít e nemes és rendkívül fontos munkához, bekapcsolódva az évi mintegy 13 ezer véradó esemény hosszú láncolatába... A cikk folytatódik itt!

A cikk folytatásához kérjük kattinston az alábbi képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra:


Megjelenés dátuma: 2014. december 5.

Ki ne szerette anno a mára legendává vált "Másfélmillió lépés Magyarországon" epizódjait?Főcímzenéjét egy generáció dúdolta és énekelte. A fotóalbum elkészítőjének ihletése is többek között e remekműnek köszönhető. Burger Barna fotóművész nekivágott a Kéktúrának és lépéseit, útját fényképekkel örökítette meg, melyet most filozófikus gondolatokkal kiegészítve egy fotóalbum formájában jelentetett meg. Indulj el egy úton...!

A hír bővebb beszámolójáról az alábbi képre kattintva olvashatnak:


Megjelenés dátuma: 2014. december 1.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idén rendhagyó módon, télen szervezte meg a jövő évi, Országos Erdészeti Egyesület által szervezendő országos erdészverseny területi elődöntőjét Lengyel-Annafürdőn. A verseny győztese Tóth Péter, a második helyezést azonos pontszám mellett holtversenyben Pestalics Dávid és Király Kornél, a harmadik helyezést Rózsa Sándor érte. Az országos erdészversenyen 2015-ben Tóth Péter kerületvezető erdész-vadász képviseli a Gyulaj Zrt-t, melyhez sok sikert kívánunk!

 
A beszámoló teljes anyagának elolvasásához kérjük kattinston a "Tovább olvasom" opcióra vagy az alábbi képek egyikére:
 
Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén
 

Az erdő, mint különösen értékes és gazdag életközösség megőrzése élőhely-védelmi feladat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Környezeti és Energia Operatív Program, „Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése" tárgyú konstrukció keretén belül, 2012-2014 között, 157,61 millió forint európai uniós támogatással valósította meg a működési területén található élőhelyek fejlesztését és helyreállítását szolgáló „Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén” című projektet....Folytatáshoz kérjük klikkeljen ide! 

További információ kérhető: Gál László, erdőművelési és közjóléti ágazatvezető, Gyulaj Zrt.

+36/74/573-943, titkarsag@gyulajzrt.hu

www.gyulajzrt.hu

A sajtóközlemény elolvasásához kérjük kattintson az alábbi képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra!
    
Megjelenés dátuma: 2014. november 27.

 Vadászlap 2014. novemberi száma képes beszámolóval adott ízelítőt a gyulaji terület barcogásban terítékre hozott dámbikák egy részéről.

A Vadászlap képes beszámolójának megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:
Megjelenés dátuma: 2014. november 26.

Némi betekintést enged a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél folyó szakmai munkába a Vadászlap 2014. októberi számának egyik cikke. Palánki Gábor erdészetvezető írása a Zrt. gyulaji (hivatalos nevén tamási) vadászterületének legelőgazdálkodásával foglalkozik.

A Vadászlap 2014. októberi hasábjain megjelent írást az alábbi képre kattintva olvashatják el:

Megjelenés dátuma: 2014. november 23.

A Hazai Vadász stábja a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idei dámtrófea szemléjén forgatott. A gyönyörű időben zajlott eseményen többek között beszédett mondott Dr. Bittay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának államtitkára, valamint Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója.

Megjelenés dátuma: 2014. november 19.

Bár számos fénykép, cikk és film is készült a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. 2014-es szeptemberi gímtrófea szemléjéről, csak a levegőből filmezett összeállítás még ez idáig nem látott napvilágot. Íme a Hazai Vadász drónjával forgatott gyönyörű összeállítás a szemle előkészületeiről és a környező tájról.

 

A Nimród 2014. októberi számában foglalta össze a gímtrófea szemle történéseit:. Olvasáshoz kérjük klikkeljen az alábbi képre!:


Megjelenés dátuma: 2014. november 14.

Nagyszerű időben zajlott a nagyszerű eredményeket hozó októberi dámbarcogás utáni dámtrófea szemle a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél. Az erdészeti részvénytársaság óbiródi vadászházánál, 2014. november 5-én megtartott ünnepi esemény kiváló alkalom volt, hogy az idei, igencsak figyelemre méltó dámtrófea felhozatal mellett jöjjönek össze a meghívottak.

Az esemény után a Huntingpress.eu vadászati portál készített interjút

Gőbölös Péter vezérigazgatóval:

A Nimród 2014. decemberi számának cikke (katt a képre!):

Megjelenés dátuma: 2014. november 13.

Gyulaj történelmét, a világhír kialakulásának kezdetét, valamint a világrekord dámtrófeák rövid történetét is bemutatja a Vadászlap 2014. októberi számának hat oldalas cikke. A múlt felidézése mellett a cikk írója nem mulasztja el a jelennel, sőt a jövővel való foglalkozást sem. Sokat érő, átfogó jellegű írás gyulaj valódi jelentőségéről.

 A cikk megnyitásához és olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:


Megjelenés dátuma: 2014. november 12.

A fáról, mint megújítható energiaforrásról, annak jelentőségéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartottak tanácskozást erdőmérnökök, energetikai szakemberek, kutatók és cégek képviselői a Magyar Tudomány Napja alkalmából Pécsett. A konferencián többek között szó volt a fa mint energetika alapanyag felhasználási lehetőségeiről és az erdőgazdálkodás hőtermelésben való részvételéről....

A cikk teljes anyagát a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják (a kép tovább nagyítható)!

Megjelenés dátuma: 2014. október 25.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mindig is élen járt az új kezdeményezések támogatásában. Még akkor is, amikor az új alatt valami régit, valami igazán hagyományosat kell érteni. Pár hónapja hirdettük meg, hogy Magyarországon először (legalábbis száz éves viszonylatban először) a Gyulaj Zrt.-nél nyílik lehetőség dámbika vadászatra hagyományos, elöltöltős vadászfegyverrel történő elejtésre. A gyümölcs 2014. október 21-én beérett, hiszen egy jó, barcogó bikát sikerült elejteni egy magyar vadásznak!

A
fegyver műszaki adatai
:

A
fegyver egy 1840-50 körül készült eredeti elöltöltő vadászpuska.

Készítő: 
Miller Fa Baader und Sohn in München.

Kaliber:
0,58" (14,7 mm), Lövedék: 20,15 g, kompressziós lövedék tiszta ólomból.

Lőpor:
100 grain 2 Fg Swiss feketelőpor.  Vo=500m/s Eo=2550 J

A VADÁSZATRÓL KÉSZÜLT CIKK A "TOVÁBB OLVASOM" OPCIÓ ALATT!

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:
 
A fekete lőporos vadászatról készült média megjelenés és videókat az alábbi linkeken érhetik el:
A CapAndBall Channel saját filmje a gyulaji elöltöltős vadászatról:

A Nimród 2014. decemberi számának cikke (klikk a képre!):

A Magyar Vadászlap 2014. decemberi számának cikke (klikk a képre!):


Megjelenés dátuma:2014. október 22.

Ahogy a szeptemberi gímbőgés után, úgy az októberi dámbarcogás után is eljött a számvetés, a vadászat tárgyias emlékeinek, a trófeák megtekintésének ideje. Hol máshol lenne ennek helye, ha nem a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Óbiródi Vadászházainak festői környezetében?! Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt 2014. november 5-én, 11:00-től Óbiródon!

A kép tovább nagyítható (klikk!):

Tervezett programok:
11:00 - Nyitó kürtszólamok
11:05 - Megnyitó
11:15 - Vadászkürt koncert
11:25 - Kamara együttes: Ariadné Consort (Miszla Art)
Műsor: J. Boismortier: C-dúr trió, D. Ortiz:Recercada, T.A.Vitali: La Folia
11:45 - Záró kürtszólamok
11:50 - Solymász bemutató és a dámtrófeák szemléje
Megjelenés dátuma: 2014. október 22.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idén is csatlakozott az Országos Erdészeti Egyesület Erdők Hete programsorozatához. Az idei tizennyolcadik Erdők Hete rendezvénysorozat a Tolnai-hegyháton október 21-én került megrendezésre Lengyel Annafürdőn, a Turisztikai és Természetismereti Központnál. Az egész napos programon tamási és hőgyészi általános iskolás diákok és mucsfai óvodások vettek részt szép számmal....A cikk folytatása itt!

A teljes cikk elolvasásához kérjük kattintson a "Tovább olvasom" opcióra!

A kép kattintással a tovább nagyítható!

Egyéb média megjelenések:

Megjelenés dátuma: 2014.  október 22.

A dámot sokan tájidegennek, nem kívánatos fajnak tartják, ám a fosszilis leletek – csontmaradványok, lenyomatok – egyértelműen mutatják, hogy már több ezer esztendővel ezelőtt is éltek lapátosok a Kárpát-medencében. Ennek bizonyítéka, hogy a vértesszőlősi előember-telepen jellegzetes dámagancs töredéket és két fogat is találtak. Pedig – annak ellenére, hogy a hazai vadászoknak mindössze hat százaléka lőtt dámot – a gímszarvas után a legfontosabb nagyvadunk....A cikk folytatása itt!

 
A cikk folytatásához kérjük kattintson a "Tovább olvasom" opcióra!
Megjelenés dátuma: 2014. október 22.

Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját – közölte az MTI-vel a fotós képviselője kedd éjjel....A cikk folytatása itt!

A cikk tovább olvasásához kérjük kattinston a "Tovább olvasom" opcióra!

Az alábbi kép rákattintással tovább nagyítható!

Megjelenés dátuma: 2014.  október 21.

Rekord létszámmal zajlott a 2014-es erdésznők országos találkozója. Idén a Belső-somogyi Somogyszobon, a Mocz és Társa Magánerdészet Kft.-nél. A 2014. október 17-én és 18-án megrendezett eseményre 120 erdész kollegina érkezett.

Az Erdésznők Találkozójáról szóló cikkek és képek az alábbi linkeken érhetőek el:

Megjelenés dátuma: 2014.  október 14.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Gyulaji vadászterületén esett október 13-án egy kiemelkedő, ranglista esélyes dámbika. A vad kora 11 év. A trófea mérése és bírálata alapján az agancs súlya körülbelül 5,01 kg, a pontszáma pedig 215,85 IP. A dámot Harsányi Zoltán, egy felvidéki magyar vadász hozta terítékre, a kísérő Poszpis Péter kerületvezető vadász volt.

Tényadatok röviden a bikáról:

Bírálati pontszám: 215,85 IP

Trófea tömeg nagykoponya: 5,01 kg

Bírálati kor: 11 év

A képet tovább nagyíthatóak:

   

További média megjelenések:

YouTube videó a kiemelkdő bika bírálatáról:

A Magyar Vadászlap 2014. decemberi számának cikke:

A Nimród 2014. decemberi számának cikke:


Megjelenés dátuma: 2014. október 13.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársai nem arról híresek, hogy szeretnek sokáig üldögélni babérjaikon. Ahogy egy projekt beindításán sikeresen átlendülnek, máris valami újban törik a fejüket. Ez a folyamat lehet lassabb vagy gyorsabb, annak nehézségi fokától függően. Ám téved, aki arra gondol, hogy a nehezebb feladatok, a magasra helyezett lécek miatt elkedvetlenedünk, netán meghátrálunk. Hosszabb vagy rövidebb idő alatt minden esetben elérjük céljainkat, közben minden pillanatban az lebeg a szemünk előtt, hogy vállalásainkat becsületbeli ügy teljesíteni....A cikk folytatása itt!

A cikk folytatásához kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!

További média megjelenések:

A Vadászlap 2014. decemberi számának cikke (klikk a képre!):


Megjelenés dátuma: 2014. október 12.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk honlapunkon, nagy sikerrel zajlott a családok számára is nyitott idei gímtrófeaszemlénk. A vizualitást kedvelő látogatóink, az írott sorok mellett most a Hazai Vadász stábjának munkájának köszönhetően felvételről is meggyőződhetnek a szemle - no és persze maguk a trófeák- szépségéről.

Megjelenés dátuma: 2014.  október 10.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Tamási Város Önkormányzata és a Tamási Járási Hivatal Közfoglalkoztatási Kiállítást és Konferenciát szervezett 2014. október 9-én, Tamási város újonnan épített közterén. A kiállításon az önkormányzatok és a megye közfoglalkoztatói, így köztük a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is, mint a megye legnagyobb közfoglalkoztatója, bemutatták eddigi eredményeiket.... A cikk folytatása itt!

 
A cikk folytatásának olvasásához kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!
 
 
A képek tovább nagyíthatóak!
   
 
 
 
Egyéb média megjelenések:
 
Megjelenés dátuma: 2014. október 7.

2014. szeptember 29. és október 4-e között került megrendezésre a XVIII. Erdők hete című programsorozat az egész országban. A programsorozat célja, hogy az emberek megismerkedjenek Magyarország erdejeinek gazdagságával és a természet fontosságával. A programsorozat országos szintű megrendezése az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében történik. Ezen belül a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szeptember 29-én, október 1-jén és október 4-én tartotta meg „Terményünnep” című rendezvénysorozatát a Tamási Vadasparkban....A cikk folytatása itt!

A cikk olvasásának folytatásához, kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!

     

További média megjelenések a hír kapcsán:

Megjelenés dátuma: 2014. október 6.

Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy lehet-e egy szakmai program családi jellegű. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. - a tavalyi mellett- az idei tapasztalata is azt mutatja, hogy bizony lehet....folytatás itt!

A cikk folytatásához kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!

Egyéb média megjelenések az esemény kapcsán:

Megjelenés dátuma:  2014.  október 4.

Érdekes és hasznos kimutatás Magyarország erdőállományának változásairól. Erdőtelepítési adatok, fafaj összetétel, fahasználat, falopás. Minden adat egy helyen!

A tájékoztató megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014.  október 2.

A 2014-es Erdőgazdaságok közötti lövészverseny-sorozat záró fordulóját a Mecsekerdő Zrt. rendezte meg augusztus 28-án, Dabason. Nemcsak az európai szintű pálya, hanem a kellemes nyári időjárás is kedvezett az izgalmasnak ígérkező versenynek. Az országból 10 állami erdőgazdaság képviseltette magát az eseményen, ahol egyénileg és csapatként is értékelték a versenyzők teljesítményét. Minden egyes erdőgazdaságból 4 versenyző mérte össze tudását és ügyességét kombinált lövészetben, vagyis golyós és sörétes lőfegyverrel egyaránt lőniük kellett. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lőcsapata az előkelő II. helyezést érte el. (A cikk folytatása)

A cikk továbbolvasásához kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!

Egyéb média megjelenések:

A 2014-es Erdőgazdasági Lőkupa végleges eredménytáblázata:

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 30.

Nagy sikere volt a múlt héten, ünnepélyes keretek között átadott Miklósvári Parkerdő szabadtéri, teljes egészében megújult játszótérnek. A bizonyítványt maga a célközönség, azaz a kilátogató gyereksereg állította ki azzal, hogy csak hosszas könyörgés árán voltak hajlandóak az új játékokat, az est beálltával magukra hagyni.

A média beszámolója a múlt heti átadó ünnepségről:

Megjelenés dátuma:2014. szeptember 30.

Hosszas előkészületek után beindul végre az elöltöltő fegyveres kutatási program Gyulajon. A megyei kormányhivatal vadászati főosztályának engedélyével kutatási célú elöltöltő fegyveres vadászatok lesznek tartva a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének gyulaji vadászterületén. A kutatási program kötött dátumok között zajlik majd, 2014. október 1-étől 2015. február 28-ig. A programra, a megfelelő feltételek mellett jelentkezni is lehet!

További információk és érdeklődési lehetőségek a kapszli.hu-n:

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 30.

A Földművelésügyi Minisztérium és a programokat összefogó Országos Erdészeti Egyesület a XVIII. Erdők Hete rendezvényein keresztül a magyar erdők turisztikai szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A magyarországi erdőterület – ezen belül különösen a több mint egymillió hektárnyi állami erdő – az ország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik. Az állami és magán erdőgazdálkodók a természetjárók fogadására igen jelentős infrastruktúrát gondoznak, és tartanak fönn. Az elmúlt évben csak az állami erdőgazdaságok több milliárd forintot fordítottak a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, többek között turistaszállások, kisvasutak, kilátók, tanösvények, túraútvonal-szakaszok létesítésével és fejlesztésével. A környezeti nevelés hagyományos helyszíneinek számító, az Erdők Hete programokat szervező erdészeti erdei iskolák is különleges turisztikai élményeket kínálnak, ahol évente mintegy 50.000 gyerek vesz részt az erdőpedagógiai programokon.

A XVIII. Erdők Hetén 2014. szeptember 29 – október 5. között országszerte közel száz programmal várják a hazai erdőgazdálkodók az magyar erdők értékeit megismerni vágyókat.

A programok részletei a www.erdokhete.hu oldalon megtekinthetők.
Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 25.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. négy vadászterülete közül a legjelentősebb gímes terület, a Hőgyészi Vadászterület vadászattörténeti jelentőségéről, és kiemelkedőbb trófeáinak bemutatásáról jelent meg egy több oldalas cikk a Magyar Vadászlap 2014. szeptemberi számában.

A Vadászlap cikkének olvasásához kérjük kattintson az alábbi képekre:
Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 23.

Idén több helyszínt és dátumot is érdemes lehet megjegyezni azoknak, akik érdeklődnek a gyermekek számára mindig nagy élményeket magában rejtő Erdők Hete programsorozat kapcsán. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Erdők Hete Tamásiban három különböző alkalommal, valamint Lengyel-Annafürdőn is egy alkalommal jelentkezik a Gyulaj Zrt. szervezésében szeptemberben, illetve októberben!

További részletekért kérjük klikkeljen az alábbi képekre:
 
Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 22.

Sajnálattal közöljük, hogy Tamásiban, a Miklósvári Parkerdőnknél található több száz éves Vas Gereben tölgy kidőlt. Az idők nagy tanúja bár évszázadokon át, élő mementóként hirdette a régi időket és dacolt viharral, hőséggel, gyökerei nem bírták tovább tartani roppant törzsét. 2014. szeptember 22-én délután az idő győzőtt az öreg tölgy felett.

Deák István, nyugalmazott vezérigazgató írása és történelmi áttekintése:

Az elmúlás számonkérésével ő sem dacolhatott tovább. Megadta magát az elmúlásnak az egykori vadaskert - ma a Gyulaj Zrt. Parkerdő - évszázados, egykori "Vas Gereben" tölgy fáinak utolsó mohikánja..... kATTINTSON IDE A TOVÁBB OLVASÁSHOZ!

Egyéb média megjelenések:

 
A miklósvári Vas Gereben fáról szóló képek rákattintással tovább nagyíthatóak:
           
    
Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 22.

Az UNESCO
Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata
alapján a SELMECI DIÁKHAGYOMÁNYOK Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti
Jegyzékére felvétetett. A több száz éves, Felvidéki eredetű diákhagyományok így méltó módon lettek elismerve, mint kultúrális örökség és egyfajta közösségi kultúra ápolásának kiemelkedő módja. A hagyományok ápolását jelenleg a soproni  székhelyű Nyugat- Magyarországi Egyetem és a Miskolci Egyetem karjai viszik tovább.

A felvételről szóló díszoklevél a lenti képre klikkelve tovább nagyítható:
Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 17.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. tisztelettel meghívja Önt és Kedves Családját, barátait, ismerőseit egy újabb, élményben gazdag eseményre! Az újjáteremtett MIKLÓSVÁRI PARKERDEI JÁTSZÓTÉR ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA után, az idei szeptemberi nászban elejtett gímbüszkeségeink tekinthetőek meg a csodás tóparti környezetben. A trófeaszemle után pedig rendhagyó programra invitáljuk Önöket! AZ AGANCSSZEMLE ÉS VADÁSZKÜRT SZÓLAMOK, VÉREB BEMUTATÓ UTÁN SZARVASBŐGÉS- ÉLMÉNYTÚRA VESZI KEZDETÉT AZ ŐSZI SZÜRKÜLETBEN! Túravezetőnk a sötétedő parkerdőben vezetik végig az érdeklődőket, melyek állomásain hivatásos vadászaink a szarvasbőgés jellegzetességeit mutatják be az erdő mélyéről hallatva a bikák hangját, felejthetetlen élményt adva kicsiknek és nagyoknak egyaránt!  

A részletes program és plakát megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 16.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mindennapjait is megnehezítette az elmúlt heti nagy esőzés. Társaságunk mérései szerint szerda (szeptember 10.) reggeltől vasárnap délutánig (09. 14.) mintegy 135 mm csapadék hullott Tamásiban és térségében. Az intenzív eső az erdőgazdaság kezelésében lévő erdőterületeken is komoly károkat okozott. A Tamási Erdészet gyulaji erdőtömbjében megduzzadtak a patakok, nagy mennyiségű sarat és hordalékot terítve a víz menti utakra. Az itt található nevezetes vaddisznós kertünk kerítésében is komoly károkat okozott a vihar, amit a társaságunk munkatársai próbáltak helyrehozni a hétvégén. A Hőgyészi és Pincehelyi Erdészetünk sem járt jobban, mind az erdősítést védő kerítésekben, mind pedig az itteni vadaskertekben súlyos károkat okozott a rendkívüli időjárás. Az erdészeti utak is komoly mértékben megrongálódtak, amely megnehezíti az erdészeti szakszemélyzet munkáját, valamint a bőgési időszakban zajló vadászatok kivitelezését is. A következő hetekben minden erőnkkel a károk falszámolására és a műszaki létesítmények helyreállítására koncentrálunk.

A képekre kattintva azok tovább nagyíthatóak!

További média megjelenések a hír kapcsán (klikk a képre!):

Dudás Szabolcs

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 8.

Az elkezdődött vadászati főszezon kapcsán az MR1 Kossuth Rádió is foglalkozott a magyarországi vadkár kérdésével. A rádió "Napközben" című műsorában hallható, többek között Palánki Gábor a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészet erdészetvezetőjének nyilatkozata. A nyilatkozat 10 óra 12 perc 45 másodperctől hallható.

Az MR1 Kossuth Rádió hangtára:

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 3.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén újból lesz szarvasbőgést hallgató túra a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél! valóban egy kihagyhatatlan, igazán családbarát program, melyben testközelből hallhatják és tapasztalhatják meg a magyar erdők királyának fenséges, ősi hangját!

A részletesebb programleírást kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014.  szeptember  3.

Augusztus utolsó szombatján rendezte meg első alkalommal a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a nyárbúcsúztató családi napját, melyen a munkavállalók  családja mellett Tamási város családjai is részt vettek a változatos programon. A csodálatos nyárvégi időjárás kedvezett a szabadtéri rendezvénynek, a kellemes napsütéses időben a jókedvet még az érdeklődök között kavaródó szúnyogfelhő sem zavarta meg. A Tamási vadasparkban a gyermekes családok egy játékos vetélkedőn és egy vezetett túra során megismerkedhetett hazánk nagyvad fajaival. Leskunyhóból testközelben szemlélhették a nyárvégi napsütésben sütkérező vaddisznókat, dámszarvasokat. Az ebéddel egybekötött lángosevő verseny nagy érdeklődésre tett szert, mivel a madzagra akasztott tejfölös lángost kézzel nem érinthették meg a versenyzők. A verseny után a családok egy „kincskeresésre” indultak a parkerdőbe. A kirándulók a kincskeresés közben az érett húsos som termésében lelték gyönyörüket, hiszen a fanyarkás gyümölcs beérve igencsak ízletes már, lekvárnak, de pálinkának sem az utolsó. A gyalogos túrára nem vállalkozó résztvevők egy törpeharcsafogó horgászversenyen mérhették össze a tudásukat. A gyerekek három korcsoportban indultak a meghirdetett rajzversenyen, melyre „Hurrá nyaraltunk” címmel érkeztek be a művek. A süteményverseny zsűrizésére jelentkezőt nem kellett sokat keresni, hamar elfogytak a finomabbnál finomabb sütik. A kézműves sarokban egész nap állatfigurák varrásával, nemezeléssel, rajzolással, testfestéssel telt a nyár utolsó napja, melyet a gyerekek legnagyobb sajnálatára véget ért, de vigasztalásra ad okot a következő hasonló rendezvényünk, a szarvasbőgő élménytúra, melyet szeptember 13-án Szentkúti kunyhó-Ökoháznál, szeptember 25-én pedig a Trófeaszemlével összekötve a Tamási parkerdőben rendezünk meg, melyre szeretettel várunk ismét minden érdeklődőt.

A cikk további sajtómegjelenései:

Megjelenés  dátuma: 2014. szaptember 2.

Mindig megható és ritka pillnata, amikor egy társasággal évekig, évtizedekig együtt dolgozó, ma már nyugállományban lévő kolléga osztja meg értékes dolgait a mai kollégákkal. Van aki mindezt versbe tudja önteni, isten adta tehetsége révén.

 
Eszenyi Margit, nyugdíjasunk verse:
ARANYLÓ ŐSZ
 

Aranylik, őszül már a nyíres is hallgat

S a szomorúan messze húzó darvak

A levélnyelven suttogó ligetek.

Nem intenek már vissza senkinek.

 

Miért intenének? Száz úton csatangol

Az ember az elmenőre gondol

Az ember megtér, s útra kél megint,

A kerek tükörbe a hold is beletekint.........

A vers tovább olvasásához, kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 28.
 

Elérkezett a nyár vége és még a vadászati szezon kezdete előtt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a hagyományaihoz híven vendégül látta az erdőgazdaságtól nyugdíjba vonult egykori dolgozóit, munkatársait. A rendezvényt 2014. augusztus 22-én, szép napos időben tartottuk meg a nemzetközi hírű Gyulaji vadászterületünk szívében, az Óbíródi Vadászház melletti erdei szaletliben. Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntése, majd a cég életének az előző találkozótól eltelt időszakáról, és a következő évek fejlesztő terveiről szóló beszámolóját követően a nyugalmazott Kollégáinknak ebéddel és egy kis ajándékkal kedveskedtünk, melyet nagy örömmel fogadtak elődeink. A délután halk zene kíséretében kellemes és örömteli beszélgetések mellett nyugdíjasaink felemlegették az egykori kollégákkal közösen eltöltött éveket, a nehézségeket, a sikereket, a mai idők családi örömeit, az unokák gyarapodását, majd a jövő évi találkozó ígéretével vettünk búcsút egymástól.

Németh-Halász Tünde

A képek klikkeléssel tovább nagyíthatóak:

 

További sajtómegjelenések (klikk a képekre!):

Megjelenés dátuma: 2014.  augusztus 15.

Nagyszerű, nyárzáró programmal várjuk a családokat, kicsiket és nagyokat is augusztus 30-án, délelőtt 10 órától egészen délutánig. A játékokkal teli napon lesz kötélhúzás, lángos eveőverseny, süti verseny, Nagyon Vadon vetélkedő, rajzverseny, stb. stb. Vidámsággal teli napnak nézünk elé! :)

További információért klikkeljen az alábbi plakátra!

Megjelenés dátuma: 2014.  augusztus 18.

Hosszú cikket közölt a Magyar Nemzet 2013. július 4-i
száma a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szakmai, közjóléti és társadalmi
szerepvállalásairól, Gőbölös Péterrel a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójával
készített interjújában. A több, mint egy év távlatában már látható, hogy az
elmondottak teljesültek és a további fejlesztések is folyamatban vannak, az
elmondott gondolatok kiállták az azóta eltelt idő próbáját is.

A Magyar Nemzetben közölt cikk olvasásához kérjük kattintson az alábbi képre:
Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 13.

Felhívjuk a Kedves szülők és a Miklósvári, parkerdei játszótérre kilátogató gyerekek, látogatók figyelmét, hogy a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. jóvoltából megújulnak a játszótér fajátékai. Az új játszótéri létesítmények  átadása 2014. szeptemberében történik majd meg. Türelmüket előre is köszönjük!

A plakát megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 27.

Vadászszezonhoz közeledve aktuális témát választott az OEE Tamási
Helyi Csoportjának Erdészklub rendezvénye múlt heti összejövetelére. Meghívott vendégelőadónk Nagy Csaba erdőmérnök, mérnök-tanár, természetfotós
volt, aki a vadfotózás műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket. A NyME Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola oktatója az 1970-es években kezdett
természetfotózással foglalkozni. Képei azóta különböző pályázatokon számos
díjat, elismerést kaptak. Ezek között legkiemelkedőbb „Az Év Természetfotósa”
cím, amelyet 2002-ben nyert el. Fotói könyvekben, folyóiratokban,
természetvédelmi kiadványokban jelennek meg. Legjelentősebb publikációi a
Nyugat-Dunántúl Természeti Értékei és a Fertő Hanság Nemzeti Park - Ahol a
puszták Véget érnek című önálló fotóalbumok. Tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt), valamint a Nimród
Fotóklubnak. Szakmai életünkben egyre
fontosabb a megélt események igényes publikálása, melyhez elengedhetetlen a jó
minőségű és informatív fotóanyag. Ha ez még művészi elemekkel is gazdagodik,
akkor bizonyossággal kijelenthetjük, hogy mindent megtettünk híres
vadállományunk, szép terítékeink, és a vadászathoz kapcsolódó hagyományaink
méltó bemutatásáért. Ebben nyújtott Nagy Csaba segítséget a Gyulaj Erdészeti és
Vadászati Zrt. szakszemélyzeti tagjainak is, melyet ezúton is köszönünk.

Antli István

A kép nagyításához kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 13.

Folytatódnak az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportjának szervezésében a közkedvelt Erdészklub rendezvények. A legközelebbi alkalom a megszokott helyen, a Gyulaj zrt. központi irodaházában lesz 2014. augusztus 21-én, csütörtökön 17 órai kezdettel. Téma a vadfotózás lesz Nagy Csaba erdőmérnökkel.

További információért kérjük kattinston az alábbi plakátra!

Megjelenés dátuma: 2014. július 25.

Kaposváron került megrendezésre az idei, 2014-es erdőgazdasági lőkupa legutóbbi állomása. A SEFAG Zrt. szervezésében zajló fordulón a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lőcsapata a már megszokott, magas színvonalon és kiválóan teljesített. A versenynap eredményei a következőképpen alakultak:

Csapatverseny: I. Zalaerdő Zrt. II. Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. III. Mecsekerdő Zrt.
Egyéni versenyt tekintve, Kalauz Csaba, a Tamási Erdészet kerület vezető erdésze, csapaton kivüli indulóként
II. helyezést ért el.
Megjelenés dátuma: 2014.  július 24.

Székesfehérvár adott otthont a magyar, elöltöltős vagy más, történelmi jellegűk miatt hagyományosnak nevezhető tűzfegyverekkel lövő lövészek magyar bajnokságának. A felsorakoztatott fegyverek igencsak széles repetoárral rendelkeztek a csappanytús revolverektől kezdve a elöltöltő, csappanytús hadipuskákon át egészen a modellágyúkig.Következő verseny szeptemberben kerül megrendezésre.

Az OB-ről készült cikket az alábbi képre kattintva tekinthetik meg:


Megjelenés dátuma: 2014. július 31.

Az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportja 2014. július 23-24-én a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél vett részt szakmai tanulmányúton. A csoport a helyi erdő- és vadgazdálkodás kihívásairól, szépségeiről hallhatott sokat, élvezve a hazai vendéglátók kiváló vendégszeretetét.

A szakmai útról szóló beszámolót az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják:

Megjelenés dátuma: 2014. július 4.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. székházában az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási helyi Csoportjának Erdészklub június 24-i rendezvénye a lőbiztonság fontossága köré szerveződött. Meghívott előadónk Szollár András volt aki a téma nemzetközi hírű szakértője és oktatója.

Az előadásról szóló cikk az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvasható:

Megjelenés dátuma: 2014.  június   30.

Kulcsosház vagy matracszállás? Vadászház vagy luxusszálló? Kirándulás, kaland, horgászat, vadles — minden igényt ki tudnak elégíteni az állami erdőgazdaságok vendéglátó helyei. Lenyűgöző természet, felejthetetlen ízek, harmatos hajnalok, csillagos éjszakák — amit a városban nem találhatsz meg, mindaz vár az erdőben! Osztálykirándulástól vállalati továbbképzésig, lakodalomtól nászútig mindenre van kínálatuk az állami erdőgazdaságok szálláshelyeinek. Mostantól bármelyik elérhető és foglalható egy helyen! Erdeiszallas.hu
 
Megjelenés dátuma: 2014.  június 25.

Örömmel olvassuk vissza a régebben megjelent riportokat, beszámolókat, kifejezetten akkor, ha azt tapasztaljuk, hogy tevékenységünk, kezdeményezéseink elnyerik nem csak a szakmai médiumok tetszését. Az alábbi cikk igazi érdekessége, hogy kerekes székes vadásztársainknak szánt fejlesztéseink hatására magáról az etikus vadászatról és a vadászokról is egy pozitívabb, véleményformáló kép alakulhat ki a társadalom széles rétegeiben is!

A Pozitívnap online portál cikke a Gyulaj Zrt. kerekes székes vadászati fejlesztéseiről:
Megjelenés dátuma: 2014.  június 16.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. két külön, de összeköthető utazási desztinációval is képviselte magát az első Akadálymentes Utazás Kiállításon. A június 10-én délután, szárnybontogató, kísérleti jelleggel megtartott kiállítás az első, kifejezetten az akadálymentes szálláshelyek és helyszínek bemutatására, kerekes székes embertársainknak tartott utazási kiállítás volt Magyarországon. A rendezvény helyszínét az OORI (Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet) biztosította, melynek főigazgatója Dr. Cserháti Péter PhD nyitotta meg a rendezvényt, egyben távlati célt is adva az első próbakiállítás folytatásának. Az előadások során mind a szakmai közönség, mind a kiállítók és természetesen maguk a kerekes székes emberek is számos helyszínt, jó tanácsot, ajánlott magyar és külföldi szálláshelyeket és programlehetőségeket ismerhettek meg. A Tolna megyei Gyulaj Zrt. helyszíneit kiemelt különlegességként említették meg. A Lengyel- annafürdői helyszín olyan zavartalan, teljesen akadálymentesített kikapcsolódást tud nyújtani gyönyörű erdei környezetben, melyre minden ember vágyik a mai rohanó világban. A vadaspark és tólátogatás mellett a nem messze található gyulaji dámrezervátumban pedig speciálisan átalakított pick up-okkal lehet átélni a vadles vagy akár – jogszabályoknak megfelelő személy esetén a vadászat - kalandos élményét. Örvendetes volt látni, hogy Magyarország is egyre inkább felzárkózik azokhoz az országokhoz, ahol az akadálymentes épített környezetre és szolgáltatásokra büszkék a beruházók, és egyre több lehetőség nyílik kerekes székeseknek. Reméljük, hogy a Gyulaj Zrt. által is fontosnak tartott irányvonal bátorságot, reményt és nyitottságot is ad az egyelőre kicsit bezárkózott magyar kerekes székes társadalomnak is.

A kiállításról szóló beszámolót az alábbi képekre kattintva is olvashatják:

Megjelenés dátuma: 2014. június 24.

Az Emberi Erőforrások
Minisztériuma idén februárban is meghirdette – négy vállalati kategóriában - a
Családbarát Munkahely nevű pályázatát. A család, a gyermekvállalás, a jövő
nemzedékének kiemelkedő fontosságát és ezen értékek munkahelyi megbecsülését és
támogatását szem előtt tartó pályázaton sikerült Részvénytársaságunknak
elnyerni a „Családbarát Munkahely 2014.” címet. A Gyulaj
Erdészeti és Vadászati Zrt. büszke a megtisztelő cím elnyerésére!

A cím elnyeréséhez járó oklevél és dísztábla az alábbi képekre kattintva tekinthető meg:
    
Megjelenés dátuma: 2014. június 20.

Kedves Édesapák! Június harmadik vasárnapján köszöntjük az
Édesapákat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Munkatársai nevében ez
alkalomból minden Édesapának boldog Apák Napját, jó egészséget és a
gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot, velük közös örömöt és hosszú életet kívánok!

Tisztelettel:

Gőbölös Péter, vezérigazgató


Megjelenés  dátuma: 2014.  június 19.
Mindig örömmel tölt el minket, ha egy adott történésről, általunk szervezett eseményről, vagy tevékenységeinkhez kötődő területről tőlünk független, kivülállók véleményét, alkotásait ismerhetjük meg. Pavelka Zsolt máskor is írt már verset a Gyulaj Zrt. kapcsán, így örömmel osztjuk meg egy újabb szerzeményét, most a VIII. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról.

Pavelka Zsolt:   Miklósvári parkerdő  (Trófea fesztivál alkalmából)


Hej, fellegek, ma ne erre gyertek,

Esőt a földnek ma ne öntözetek,

Ne legyen, zivatarnak mennydörgése,

És villámoknak cikázó fénye....

 

A vers teljes terjedelmében a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvasható!

Megjelenés dátuma: 2014. június 18.

A Mi Erdőnk című lap 2014. júniusban megjelent száma közöl egy egész oldalas cikket a Tolna megyében, azon belül is a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. gazdálkodási területén található erdei kápolnákról. A Tolna megyei erdők valóban számos kápolnát rejtenek magukban!

A cikk olvasásához kérjük kattintson az alábbi képre!
Megjelenés dátuma: 2014. június  24.

Az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportjának soron következő Erdészklube előadása 2014. június 24-én, keddn 17:00-kor kezdődik. A meghívott előadó Szollár András, hivatásos lőoktató, APSI (Association of Professional Shooting Instructors) regionális igazgató, a legendás angol H&H és spanyol AyA hazai képviselője. Előadásának címe: "Biztonságosan, jó stílusban (vadászaton és  a lősportban)". Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 
Megjelenés dátuma: 2014. május 31.

Nyolcadszorra rendezte meg Tamásiban a TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivált a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Tamási Művelődési Ház. A város Miklósvári Parkerdejében megrendezett egész napos rendezvény felülmúlta a várakozásokat, mind hangulatában, mind a kilátogató emberek, családok számában.

A VIII. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról készült beszámolót és képeket az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva találhatják!
A Nimród 2014. júliusi számának beszámolója:
A Fesztivál elején megtartott Szent Hubertusz misén elhangzott beszéd erre a mondatra, vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvasható a lap alján!
Megjelenés dátuma: 2014. május 26.

2014. május 22-én került megrendezésre a harmadik regionális STIHL Fakitermelő Verseny a Somogy megyei Ropoly pusztai versenypályán, immár hagyományosan a SEFAG Zrt. szervezésében. A régióból 20 csapat érkezett a versenyre Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből. Legeredményesebben a Mecsekerdő Zrt. csapata szerepelt. 2 perc 39 másodperces idővel, 1 hibaponttal teljesítették a gyakorlati számot. Őket néhány másodperccel rosszabb időeredménnyel a SEFAG Zrt. Zselici Erdészetének csapata követte. Harmadik helyen a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata végzett, Kaposi Zoltán vezetésével.

 
Az eseményről bővebben, képekkel kiegészítve a "Tovább olvasom" opcióra vagy az alábbi képekre kattintva olvashatnak:
1. cikk:
2.cikk:
 
 
Megjelenés dátuma:  2014. május 17

Az Ivett ciklon tombolása ellenére, csodával határos módon eső és szélvihar nélkül zajlott az idén 100 éves, a jubileum alkalmára felújított Benyovszky- sírkápolna és az azt körülölelő parkerdő megújítás I. ütemének átadása Felsőtengelicen. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott többek között dr. Jung László, az MFB Agrár- és Turisztikai
Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója is. Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnökének köszöntő levelét Nyiri János az MFB  szóvívője olvasta fel.

A léleképítő alkalomról készült tudósításokat, képeket és videókat az alábbi képekre kattintva olvashatják, láthajták:
       
      
A Szabad Föld 2014. június 6-i száma:
A Hazai Vadász c. TV-s magazin 2014. május 14-i adása 21 perc 15 másodperctől mutatja be a tengelici Benyovszky- kápolna átadásának eseményeit:

 

A Benyovszky- kápolna átadásáról készített amatőr felvétel, mely a Tengelici Polgármesteri Hivatal tulajdona:
 
A TelePaks TV általl készített rövid film a Benyovszky- kápolna átadásáról:
Megjelenés dátuma:  2014.  május  13.

Immáron VIII. alkalommal kerül megrendezésre a TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál Tamásiban, a Miklósvári Parkerdőben. Az évről-évre számos érdekes programot felvonultató egész napos rendezvény  kínálata idén méginkább kibővül. A megsokasodott programok miatt a nagyszínpad mellett idén egy külön "Gyulajos" vadászati témájú kisszínpad is berendezésre kerül. Természetesen, a megszokott módon a fesztivál kifejezetten család- és gyerekbarát rendezvény lesz, így minden a rendezvény alatt jelenlevő kipróbálható és igénybe vehető program INGYENES lesz a lovaskocsikázástól egészen az ugrálóvárig! Szeretettel várunk mindenkit! JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK!

A plakátok kinagyításához kérjük klikkeljen az alábbi képre!
 
Megjelenés dátuma:2014. május 12.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. 2013-ban hosszas
előkészületek után saját vagyonkezelésében lévő állami területen található hányattatott
sorsú családi kápolna, a Benyovszky- kápolna saját erőből történő renovációja
mellett döntött. A projekt keretén belül a 100 éves kápolnát körülölelő ősfás jellegű parkerdő megújítása is megtörténik. A kápolna renovációjának, valamint a parkerdő megújítás I. ütemének ünnepélyes átadására 2014. május 16-án, péntek 9:30-tól kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A meghívó megtekinthető és letölthető az alábbi képre kattintva:
A kápolna és a grófi család mélyebb  bemutatása az alábbi kiadványunkban ismerhető meg(klikk a képre!):
Megjelenés dátuma:  2014. május 10.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdészeti és vadászati személyzete szakmai kiránduláson vehetett részt május 7-8-án, az EGERERDŐ Zrt. Felsőtárkányi Erdészetének területén.Köszönjük azt a szakmai összefogást és baráti hozzáállást, mellyel a Felsőtárkányi Erdészet fogadott minket, valamint köszönjük a páratlan vendéglátást, melyre hazafelé jól eső szívvel gondoltak vissza kollégáink.

 
A teljes összefoglaló olvasásához kérjük kattinston a "Tovább olvasom" opcióra!
 
Megjelenés dátuma: 2014.  május 8.

Ismét egy aktív május áll a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. előtt. Hamarosan itt a 100 éves, jubileum alkalmával felújított felsőtengelici Benyovszky- kápolna és parkerdő (I. ütem) ünnepélyes átadása. Rá egy hétre pedig már jön is a VIII. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál! Természetesen ezek mellett a Lengyel- annafürdői komplexumunk is folyamatosan szervezi a jobbnál-jobb családi és gyerekbarát programokat.

A Gyulaj Zrt. és Lengyel- Annafürdő aktuális programajánlatához kérjük kattinston az alábbi képekre:
        
Megjelenés dátuma: 2014. május 7.

Idén is két napos volt a már hagyományosnak tekinthető "Ember és környezete" középiskolai vetélkedő a lengyeli VM DASzK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium szervezésében. A Gyulaj Zrt. büszke rá, hogy az áprilisi versenyen résztvevő diákok mindegyike ajándékkal térhetett haza.

A lengyeli szakközépiskola és kollégium köszönő levele az alábbi képre kattintva olvasható el:
Megjelenés dátuma: 2014.  május  4.

Kedves Édesanyák!

Május első vasárnapján köszöntjük az
Édesanyákat. Ez alkalomból minden Édesanyának Boldog Anyák Napját, jó
egészséget és a gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot, velük közös örömöt
és hosszú életet
kívánunk!

 A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében
tisztelettel:

Gőbölös Péter 

vezérigazgató


Megjelenés dátuma: 2014. április 30.

"Zöld erdőben jártam..." címmel rajzpályázatot hirdet a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt! A pályamunkákat 3 korkategóráiban (3-6 éves, 7-10 éves, 11-15 éves korig) lehet nevezni, maximum gyerekekként két rajzzal. Az A4-es méretű rajzok leadási határideje május 20-a személyesen vagy postai úton beadva a Gyulaj Zrt. címére. Eredményhirdetés a VIII. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon, Tamásiban!

A rajzpályázatról részletesebben az alábbi képre kattintva élehet olvasni:

Megjelenés dátuma: 2014. április 30.

Április 22-én került megrendezésre a Kaposvári Egyetemen az MTA Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományi Szakbizottsága Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottságának ülése, mely többek között az aranysakál agresszív terjedésével és táplálkozásának vizsgálatával foglalkozott.

Az aranysakált is érintő ülés rövid beszámolóját az alábbi képre, vagy a "Tovább olvasom opcióra kattintva olvashatják:

Megjelenés dátuma: 2014. április 29.

"Találkozás a vadonban" címmel nyílik kiállítása Prihoda Judit festő- és grafikusművésznek a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában. A megnyitó rendezvény 2014. május 3-án, szombaton 11:kor veszi kezdetét, melyet a VERGA Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző nyit meg. A kiállítás a múzeum nyitvatartási idejében 2014. június 30-ig megtekinthető.

A kiállítás plakátja kattintásra nagyítható:
A kiállítás megnyitójáról szóló cikk:

Megjelenés dátuma: 2014. április 27.

Április 10-én a gyulaji erdő különleges időutazásnak adott otthont. A Gyulaj Zrt.-hez látogattak a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének képviselői, hogy előadásukkal számoljanak be a hagyományőrző fegyverek használatának és a velük való, kutatás jellegű vadászat tapasztalatairól. Az időutazás az előadást, és tapasztalat megosztást követően személyes élménnyé is fokozódott a Gyulaj Zrt. szakszemélyzetének, hiszen az összes elhozott puska kipróbálható volt. Ahogy a fekete lőpor füstje lövés után, úgy az élmény is sokunkban sokáig megmaradt az éles lövészet után. Köszönjük!

Az elöltöltős puskások gyulaji látogatásáról bővebben az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:
Az elöltöltős vadászatok eddigi kutatási eredményei:

Megjelenés dátuma: 2014. április. 24.

Az állami erdészeti részvénytársaságok országszerte számos kiváló elhelyezkedésű, feltöltődésre, családi és baráti nyaralásokra kitűnően alkalmas vadász- és vendégházzal rendelkeznek. A nyugodt, legtöbbször érintetlen természeti környezetben található erdei szállások eddig azonban nem voltak elérhetőek egy helyen. Ma az internet segtségével az ország szinte összes erdőgazdaságához tartozó szálláshelye egy helyen megtalálható, könnyüvé és praktikussá téve így a szálláshley kiválasztást és foglalást! Jó böngészést kívánunk!

Az erdeiszallasok.hu weboldal az alábbi képre kattintva is elérhető!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a „Gyulaji dám”-ot a a Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2014. február 27-i döntése alapján felvette a Tolna Megyei Értéktárba!

Örömünket tovább növeli, hogy ezzel egyidejűleg az Értéktár Bizottság felterjesztette a magyar nemzeti értékről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján  a Magyar Értéktárba is!

Cégünket ez a cím tovább erősíti abban, hogy a nemzetközi hírű „Gyulaji dám” genetikai értékét továbbra is kiemelten kell őriznünk!

Megjelenés détuma: 2014.  április 14.

Összesen négy vadászterületünk közül a Bikács- kistápéi, homokos talajú, jellegzetesen síkvidéki jellegű, különleges hangulatú vadászatokat biztosító területünk történelmét és jelenét mutatja be a Hazai- Vadász c. televíziós magazin legutóbbi száma. Az epizód legelső, a hatvani vadászati múzeum megnyitásáról szóló rész szintén kötődik a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területeihez. A múzeumban található dám trófeasor a Gyulaj Zrt. területein elhullott dámok trófeáiból áll össze, mutatva a dámbika trófeafejlődésének évről-évre történő változását az első agancsos bikától kezdve egészen a visszarakott, öreg bikáig bezáróan. 

A Hazai Vadász legutóbbi része itt látható. A Bikács-kistápéi területünk bemutatása 4:20-tól kezdődően látható!
Megjelenés dátuma:  2014. április 10.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. tájékoztatja honlapunk látogatóit, hogy saját hibáján kívüli okok miatt tegnap néhány órára weboldalunk elérhetetlen volt. A hibát a lehető leggyorsabban javítottuk, további fennakadás és üzemzavar nem várható! Virtuális látogatóinknak további kellemes időtöltést kívánunk!

Megjelenés dátuma: 2014. április 8.
 

Az Erdész imája fiáért

Növeld magas szilnek, fenyő egyenesnek 
Reggel, mint a madár, fütyüljön, nevessen 
Olyan erős legyen, mint a tölgyfa ága 
Oly tiszta a lelke, mint a hárs virága.

Tanítsd meg, hogy árnyat, menedéket adjon 
A nála gyengébbnek – ingyen hű maradjon 
Engedd, hogy éjszaka higgyen virradásban 
S lelje örömét a hajnalhasadásban.

Városban a lelke talán megvakulna 
Napos magasságból le a porba hullna, 
Mikor csak a szellő suttogását hallja ...
Engedd, hogy az erdőt hazájának vallja.

 Tay Suclefawn

Megjelenés dátuma: 2014. április 1.

Túrák, családi programok és kedvezményes szálláslehetőség a csodálatos tavaszi erdő mélyén Lengyel- Annafürdőn! Szeretettel várjuk régi és új vendégeinket!

Részletekért klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2014.  március  31.
 

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. dámtrófeákat adományozott térítésmentesen a hatvani Grassalkovich - kastély Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumának, melyet 2014. március 29-én adtak át a nagyközönség számára.

A trófeáinkat adományozási megállapodással a Múzeumban leltárba vették, a továbbiakban tulajdonosa és őrzője a Magyar Állam képviseletében a Magyar Természettudományi Múzeum. Az átadott példányok – összesen tíz darab – elhullásból származnak, melyeket a Gyulaj Zrt. szakszemélyzete gyűjtött össze hosszú évek alatt és hozott bemutatható állapotba....

Folytatásért kattintson a "Tovább olvasom" opcióra! (A képek ráklikkeléssel tovább nagyíthatóak!)

     

Megjelenés dátuma: 2014. március 21.

Az ENSZ Közgyűlés 61. plenáris ülésén
2012. december 21-én döntöttek arról, hogy 2013-tól kezdődően március 21.
legyen minden évben az Erdők Nemzetközi Napja.

A video elérhető arab, angol, francia,
olasz, orosz, spanyol, kínai (egyszerűsített), valamint német nyelven. Március
21-én ez a spot a CNN International, és mind a hat regionális CNN, valamint az
Euronews és a Deutsche Welle csatornán, továbbá a BSkyB (Sky television)
közösségi csatornáin látható.

Az egy perces videó szövege magyarul:

"Az erdő életünk része. Megvéd bennünket életünk során. Tisztítja a levegőt, amit belélegzünk. Élelmet, vizet, egészséget ad nekünk. Menedéket, munkahelyet, bevételt nyújt. Nézz körül: el tudod képzelni életedet
nélküle? Március 21-én gondolj erdeinkre: ápold,
erdeink a jövőnk!"

Megjelenés dátuma: 2014. március 18.

Újra összeült az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) Pécsi Területi Bizottság Agrártudományi Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága. A rendezvényen a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőmérnök kollégái is jelen voltak. Több témakör mellett a Bizottság a szálal ó üzemmód és a folyamatos erdőborítottság ("örökerdő") lehetőségeit és már meglévő tapasztalatait értékelték és elemezték ki.

Az MTA PAB ülés részletes beszámolója az alábbi dokumentumra, illetve a "tovább olvasom" opcióra kattintva olvasható!
A képek tovább nagyíthatóak ráklikkeléssel:
Megjelenés  dátuma: 2014. március 14.

A Vadászati Kulturális Egyesület és a Diana Vadászhölgy Klub Tolna Megyei Szervezetének közös szervezésében az Ozorai Művelődési Házban író- olvasó találkozó lesz a világutazó vadász, Bozóki Lászlóval. Az "Afrikai Barangolások" című délután során videóvetítéssel egybekötött beszélgetés és élménybeszámoló ingyenes, sok szeretettel várnak mindenkit!

A meghívó plakátja az alábbi képre kattintva látható!

Megjelenés dátuma: 2014. március 13.

A szabadtéri tűzesetek komoly természeti és anyagi károkat okoznak évről évre hazánkban. Legtöbb esetben az emberi figyelmetlenség és mulasztás a katasztrófa okozója. Megelőzvén a bajt, kérünk mindenkit az alábbi felhívás és rendeletkigyűjtés áttanulmányozására!

Az olvasáshoz kérjük klikkeljen az alábbi képekre!
Megjelenés dátuma: 2014.  március 13.

A Magyar Nemzet majdnem egész oldalas cikkel foglalkozik a jelenleg aktuális agancsozás árnyoldalaival. Az ártatlan, sőt természetjáró foglalatosságnak tűnő "agancsgyűjtés" az mellett, hogy illegális (hiszen a hullott agancs a vadászatra jogosult vadgazdálkodót illetné meg), rengeteg kárt is okoz. A sokszor már az emberi jelenléttől is idegenkedő vad, az agancsozók állandó zavarása és zaklatása miatt sem pihenni, sem táplálkozni nem tud rendesen, így a tél utánni regenerálódás helyett végletekig tartó kimerültség, szélsőséges esetben akár elhullás lesz a sorsuk nem csak az agancsot viselő bikáknak, hanem a területen lévő többi vadnak is.

A Magyar nemzet 2014. március 12-én megjelent cikkét az alábbi képre kattintva olvashatják!
Megjelenés dátuma: 2013. március 7.

A budapesti székhelyű, kifejezetten kerekesszékes emberek különleges igényeinek megfelelő utazásokat  kínáló magyar-dán SKAGERRAK Budapest Tours utazási iroda vette fel portfóliójába a Gyulaj Zrt. egyedülálló szolgáltatásait. Az iroda szakemberei egy rövid látogatás során győződtek meg a Gyulaj Zrt. fejlesztéseiről és az általunk és Tamási városa által, kerekesszékes embertársainknak kínált lehetőségek tárházáról. Kiadványaikban immáron két oldalon jelennek meg a Gyulaj Zrt. szolgáltatásai.


A SKAGERRAK Budapest Tours utazási iroda kiadványainak Gyulaj Zrt.-s oldalai (klikk a képre!):
 
Megjelenés dátuma: 2014. március 5.

Újabb programokkal bővült tavaszi, márciusi turisztikai ajánlatunk! Családi, hétvégi túra a varázslatos Lengyel- Annafürdőn valamint nőnapi akcióval is kedveskedünk vendégeinknek.

Tekintse meg márciusi programajánlatunkat:
Megjelenés dátuma: 2014  március 5.

Ahogy már arról korábbi híreinkben beszámoltunk, hazánkban azon belül is a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületein járt Alain Durand úr, a Francia Vadászszövetség Első Alelnöke. A tapasztalt vadászt sikeres gyulaji vadászata után a Hazai Vadász c. TV-s műsor stábja faggatta magyarországi, gyulaji élményeiről és tapasztalatairól. Most a teljes interjú anyaga külön is elérhető mind kizárólag eredeti nyelven, mind kiegészítve magyar feliratozással!

 
Az eredeti, francia nyelven elhangzott interjú teljes anyaga magyar feliratozással:

Az interjú teljes terjedelmében olvasható a "Tovább olvasom" opcióra kattintás esetén!

Megjelenés dátuma: 2014. február 28.

Ki gondolná, hogy egy vaddisznó hajtás közepén, egy rövid pihenő alatt, a költői talentum ilyen szépen tud megnyilvánulni. Hogy, hogyan született maga a vers?Maga a költő, Pavelka Zsolt nyilatkozik erről:

"...a Kisdádi területen lévő hajtásban pár percre megpihentem egy kidőlt fenyőfán, végig néztem ágait, törzsét, majd a következő hajtásra a jobb szárnyat elvittem, felvezettem, s többször eszembe jutott a kidőlt fenyőfa. Hamarosan e hajtásban (baloldalon visszatörtek a disznók, s a bal oldal visszament) állnunk kellett egy jó fél órát, s ott a „disznó fogó sűrűben” az erdőben, az erdő hangjai mellet megszólalt a kidőlt fenyő…. hát így keletkezett"
 
A vers folytatásához kérjük kattintson a "Tovább olvasom" opcióra:

A kidőlt fenyő - Egy fa hangja

Egy dombgerinc, az Adorjáni tető,

Egy kidőlt, hosszú törzsű fenyő,

Megélt vagy ötven évet,

Te fenyő, egy idős vagy vélem....

(folyt. a 'Tovább olvasom'-ra kattintva!)

Megjelenés dátuma: 2014. február 26.

Olvasmányos és igen részletes útleírást olvashatunk egy újságíró Tolna megyei úti tapasztalatairól. Az eddig számára ismeretlen vidék elvarázsolta az írót hangulatával, természeti kincseivel és szépségeivel, valamint gazdag kulturális örökségével. A rövid kirándulás során meglátogatta Lengyel- Annafürdőt,  a szentkúti ökoházat, Óbiródot a gyulaji erdőkkel együtt, a tamási, Miklósváron található vadasparkot, a Tamási Termálfürdőt valamint Ozorát és Simontornyát.

Az útleírás olvasásához kérjük kattintson az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:

Megjelenés dátuma: 2014.  február  21.

A Mi Erdőnk című, havonta megjelenő magazin 2014. januári száma a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadregényes tájait és területeit mutatja be számos fotóval illusztrálva a leírtakat. Tolna megye változatos tájai számos kúlturtörténeti érdekességet tartogatnak az ide látogatók számára!

A cikk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre!
Megjelenés dátuma: 2014. február 19.

Lengyel- annafürdői, erdei iskolánkat vezető és működtető kollégáink készítettek egy kis videó összeállítást bemutatva a hely igazi téli arcát. Az aranyos, pár perces kisfilm nagyszerűen mutatja be a téli vadaspark hangulatát és a hófedte helyszín magával ragadó szépségét. 

A kisfilmet a YouTube- csatornánkon, illetve az alábbi képre kattintva tekinthetik meg:
Megjelenés dátuma: 2014.  február 18.

A nagysikerű 'Hazai Vadász' című televíziós vadászmagazin 2013-as évadjában számos, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. életét érintő riport, felvétel és beszámoló került az érdeklődő nézőközönség elé. Most egy helyen, kiválogatva csak a Gyulaj Zrt.-t érintő részeket lehet megtekinteni a bőgés, majd barcogás beszámolójától egészen a Részvénytársaság területén dolgozó vérebesek elbeszélésein keresztül egészen a vadászati évértékelőig.

A 'Hazai Vadász' Gyulaj Zrt-s, 2013-as válogatását a YouTube csatornákra feltöltött videón nézheti meg:
Megjelenés dátuma: 2014. február 18.

A Vadászati Kulturális Egyesület 'Puska ls Toll' címmel szervez irodalomtörténeti kiállítást a Helikon Kastély, vadászati múzeum Széchenyi- Kittenberger termében, Keszthelyen. A  megnyitó ünnepségre február 22-én, szombaton 10:00-kor kerül sor!

A plakát megtekintéséhez kérjük kattinston az alábbi képre!
Megjelenés dátuma:  2014. február  17.

A 'Hazai Vadász' című TV-s műsor 2014. február 16-i adásában hallható az az interjú melyet Alain Durand úrral, a Francia Vadászszövetség első alelnökével készítettek. Az interjú során klülönösen a  magyarországi, illetve Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél szerzett vadászati tapasztalatairól faggatták a 1,2 millió vadászt tömörítő francia szövetség tapasztalt alelnökét. Reméljük, az elhangzó pozitív vélemények és tapasztalatok tovább öregbítik Magyarország és a Gyulaj Zrt. vadászati hírnevét!

Az interjú, illetve a vadászatok alatt készített fotó, illetve videó felvételek és bejátszások a műsor kezdetétől 3:30-ig láthatóak!

A (Hazai Vadász c. műsorből kivágott) felvétel már YouTube csatornánkon is megtekinthető:

Az interjú teljes terjedelmében olvasható a "Tovább olvasom" opcióra kattintás esetén!

Megjelenés dátuma:  2014. február 12.

Több felsőoktatási intézmény (NyME, SZIE, DE), szakmai érdekvédelmi szervezet (pl. Akác- koalíció, OEE, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, stb.) és számos neves magánszemély támogatásával petíciót nyújtottak be az akác védelme érdekében. Az EU nem őshonos fajok ellen indított kezdeményezése, fajok jövőbeni teljes tiltása vagy korlátozása -  bár sok faj esetben indokolt - reméljük az akácot nem fogja érinteni,  és a döntéshozók szakmai érvek alapján is mérlegelnek majd. A magyar táj szerves részét képező, számos népdalban megénekelt akác hungarikummá nyivánítása komoly eredmény és érv lehet a faj magyarországi védelmében.

Bővebb információt és a teljes cikket az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak!
Megjelenés dátuma: 2014. február 7.

Kisfilm jelent meg a YouTube-on bemutatva az akác értékeit és több évszázados múltját Magyarországon.  A hamar és könnyen meghonosodott kiváló tűzifa anyagot adó, és nagyon jó mézelőnek számító, ma már a magyar táj részét képező fafaj újabban az európai zöldmozgalmak célkeresztjébe került, mint nem őshonos faj. Reméljük a film segít az akác hasznosságát és fontosságát megismertetni széles körben.

Megjelenés dátuma: 2014. február 5.

A Tolnai Népújság rövid időn belül kétszer is tudósított az igazi téli időjárás beköszönte kapcsán. A január 29-i számban a hideg és havazás utáni az erdőgazdaság területén folyó vadetetési, gondozási munkálatokról számol be röviden, míg a február 4-i számban egy téli, vadkanról készült képet közöl az új, a Zrt. tevékenységét bemutató kisfilm kapcsán, "Erdőt járva, kamerával" címmel.

Az alábbi képekre klikkelve kattintva olvashatóak a rövid tudosítások.
  
Megjelenés dátuma: 2014. február 1.

Közeleg a szerelmesek napja! Mi lehet annál jobb, hogy ilyenkor kicsit félrevonul az ember a párjával és csak rá figyel? Ilyen feltöltődéshez és minőségi időtöltéshez kínálnak kiváló helyszínt Lengyel- annafürdői vendégszobáink és maga a csodálatos erdei környezet.

Ajánlatunk kétágyas apartman jellegű vendégszobáinkba
szól, ingyenes vadaspark látogatási és kerékpár kölcsönzési lehetőséggel.
Valantin nap alkalmából 3 nap 2 éjszaka 2 fő részére, 16 800 Ft helyett most
csak 12 000Ft.
 

Részletek: Kertai László, tel.: +36 (30) 947-0898

www.gyulajzrt.hu/turizmus

annafurdo@gyulajzrt.hu

Megjelenés dátuma: 2014. január  28.

Bár naptár szerint már javában tart a tél, ezidáig az időjárás kegyes volt és sem havat, sem igazán hideget nem tapasztalhattunk Tolna megyében. A napokban ez megváltozott. Az intenzív havazást követően fehérbe burkolództak a dombok a Gyulaj Zrt. üzemi területén.

Az igazi vadász- és fotós időről láthatnak néhány képet az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva!
Megjelenés dátuma: 2014. január  21.

Az év vége és az új év kezdete mindig egyben a számvetés, értékelés ideje. Gőbölös Péter a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója a Hazai Vadász c. televíziós vadászmagazinnak adott interjút a mögöttünk levő esztendő vadászati eredményeiről, újdonságairól és a 2014-es reményekről.

A Hazai Vadász új epizódjának megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!
A Gyulaj Zrt. vadászati eredményeiről szóló rész 17:54-től kezdődik!
Megjelenés dátuma: 2014. január 20.

Elkészült a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. legújabb bemutató filmje. A profi kép és mozgóképekből felépített film az erdészeti részvénytársaság minden ágazatát és tevékenységét igyekszik bemutatni az erdőgazdálkodástól a nagyvad gazdálkodáson át egészen a közjóléti szerepvállalásig, valamint vendégfogadási és turisztikai vonzerejéig. Ismerkedjen meg Ön is Tolna megye páratlan természeti kincseivel és ismerje meg a Gyulaj Zrt. tevékenységeit és az általa kínált pihenési lehetőségeket jobban!   

Megjelenés dátuma: 2014. január 7.

Az idei jól sikerült dámbarcogásra visszaemlékezve két összefoglaló cikk is megjelent a Nimród vadászmagazin 2013. decemberi számában. Az egyik az idén is Kisszékelyben megtartott dám trófeaszemlénkről ad rövid tudosítást, míg a másik az idei szezonban elejtett kiemelkedő dámbikák vadásztörténeteibe és hátterébe enged némi betekintést a Kedves Olvasónak.

A Nimród vadászmagazin 2013. decemberi számában megjelent cikk olvasásához kérjük kattinston az alábbi képekre!
   
Megjelenés dátuma: 2013. január 6.
 

2014. évben a Tamási Parkerdőben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. új célokat tűzött ki a Parkerdő megújulása érdekében.

Az erdészeti hatóság erdőterve szerint a parkerdő a közjóléti rendeltetése miatt átalakító üzemmódba került, mely azt a célt szolgálja, hogy az eddigi vágásos üzemmódot oly erdőgazdálkodási módszer váltsa fel, mely során a területen folyamatos erdőborítás valósul meg. A folyamat és a hozzá vezető út hosszú, több évtized is bele telik, de a döntés kedvező a lakosság és a kirándulók számára.

Az átalakító üzemmódba sorolt erdőrészletekben olyan erdészeti munkák folynak majd, amik a fenti célt szolgálják. A parkerdő kilátó felöli oldala után, idén a pihenő tó feletti, természetes megújulásra képtelen fenyvesben folynak majd a munkálatok. Először az erdő megújulását akadályozó bozótot és invazív fafajokat (akác, bálványfa, ostorfa, zöldjuhar) távolítják el, majd a meglévő, második lombkoronaszintben található őshonos fafajok megsegítése történik a kijelölt, zömében beteg fenyők kivágásával. Mindez kíméletes, a talajt és az újulatot megvédő forwarderes technikával, speciális faanyag kiközelítő géppel történik. A beteg, kórokozókkal teli fenyő faanyag és lomb kiszállítása a megmaradó fenyőfák egészségének megőrzése miatt elengedhetetlen. Tavasszal a kitermelt fák helyén őshonos, természetes megújulásra is képes (hárs, tölgy, cser, kőris) csemetéket ültetnek az erdészek, melyeket éveken keresztül ápolnak az őket elborító gyomok, cserjék, invazív fafajok sarjai ellen. Hasonló munkálatokra a következő években továbbra is számíthatunk. A munkálatokat az erdészeti hatóság engedélyezte és ellenőrzi.

Az erdőgazdaság tervezi új közjóléti berendezések (tanösvény, védőház, padok, asztalok) elhelyezését is a parkerdőben 2014-ben, melyre a 66/2013 VM (VII.29.) rendelet alapján pályázatot nyújtott be.

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Megjelenés dátuma:  2014. január 03.

Hazánkba érkező vendégvadászok élményei, emlékei és tapasztalatai nagyban befolyásolják országunkról kialakított képet külföldön, hiszen történeteik kapcsolódnak utazáshoz, tájainkhoz, szálláshelyeinkhez, ételeinkhez, italainkhoz, és persze a magyar emberekhez. Tapasztalataikat szívesen osztják meg otthon vadászó és nem vadászó barátaikkal, családtagjaikkal, így öregbítve tovább Magyarország nemzetközi vadászati és turisztikai hírnevét. A Gyulaj Zrt. büszke, hogy nyújtott szolgáltatásai a skandináv országokban is egyre jobb hírnevet adnak hazánknak! A 2013. decemberében megjelent cikk egy dán vadászvendégünk tollából született, melyet ő jelentetett meg a nagyhírű, az északi országok közül több helyen megjelenő TROFAE vadászmagazinban.

 
A cikk magyar fordítása a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvasható!