"Egy a Természettel… vadászokkal az iskolapadban”, avagy egy trófeaszemle egy rendkívüli helyszínen

Megjelenítés dátuma: 2019. november 20.

Megjelenés dátuma: 2019. november 20.

Magyarországon először tartotta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az éves dám trófeaszemléjét egy szokatlan, és az ismeretek szerint nemzetközi kitekintéssel is egy páratlan helyszínen. Az „Egy a természettel… vadászokkal az iskolapadban” elnevezésű rendezvénynek és dám trófeaszemlének a tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szolgált helyszínéül 2019. november 14-én.

Gasparics László az általános iskola intézményvezetője után, a Gyulaj Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntötte a megjelent pedagógusokat a sok száz iskolást, óvodást, a megjelent vadászokat, vadászati szakembereket és értékelte a 2019-es barcogásban elejtett dámok trófeáit. Dr. Horváth Kálmán Tolna megye kormánymegbízottja beszédben kifejezetten a gyermekeket szólította meg, majd Bors Richárd a 2021. évi vadászati világkiállítást szervező cég szakmai igazgatója, a rendezvény fővédnökének dr. Kovács Zoltánnak a 2021-es Egy a Természettel vadászati világkiállítás kormánybiztosának, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának köszöntő levelét tolmácsolta. A megjelent gyermeksereg számára számos vadászattal, természettel kapcsolatos programmal készült a Gyulaj Zrt. kollektívája, így színesítve az iskola életében ezt a rendhagyó és felejthetetlen délutánt. A gyermekek csoportokat alkotva járhatták végig a helyszíneket, megismerkedhettek a vadászsolymászattal, agarászattal, ízelítőt kaphattak a vadászkürtök szólamaiból, de a vadászkutyák, az íjászat és az agancsok világába is betekintést nyerhettek a kíváncsiskodók, és a kutyabemutatót is nagy örömmel nézték. A legkisebbek tehetségüket kamatoztathatták a Lengyel Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ kézműves sátránál, vagy népi fajátékokkal próbálhatták ki ügyességüket.

Az iskolaudvarban bemutatott dámtrófeák mellett, egy bővebb, különleges és rendkívüli trófeákkal is kiegészített szemlén vehettek részt a szakma iránt érdeklődök, melynek az iskola melletti Római Katolikus Templom gyönyörű ősrégi templomkertje adott egyedülálló és szintén szokatlan helyszínt, amit szintén nagy érdeklődéssel néztek meg a gyerekek és játszottak az öreg fák alatt.

Az alábbi képre kattintva megnyílik a rendezvényen készült fotók galériája.

Fotók: Antli István és Lovay Gyula (2 db fotó a kutyabemutatóról)

Az Országfásítási Program elkezdődött Tolna megyében is

Megjelenítés dátuma: 2019. november 18.

Megjelenés dátuma: 2019. november 18.

Az Országfásítási Programban aktívan részt vesz és meghatározó erdőtelepítő a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Tolna megye legnagyobb erdőgazdálkodója. Az  erdősítésre alkalmas genetikai talajtípusú földterületeken a Gyulaj Zrt. okleveles erdőmérnökei az erdőtelepítési terveket elkészítették, az engedélyeztetési eljárásokat lefolytatták és a területeken a hatósági engedélyek hamarosan hatályba lépnek, elkezdődhet az új erdők telepítése. Az első ütemben 260 ezer darab, túlnyomó többségben hazai őshonos fafajok(kocsánytalan tölgy, kocsányos tölgy, csertölgy, molyhos tölgy, olasztölgy, magyar kőris, virágos kőris, gyertyán, mezei juhar, ezüsthárs, kislevelű hárs, madár cseresznye, fekete dió, barkóca berkenye, akác, szürkenyár)  facsemetéi kerülnek majd a talajba , új erdőket létrehozva a térség  10 településének községhatárában (Nagydorog, Belecska, Lengyel, Kalaznó, Tamási, Bikács, Sárszentlőrinc, Kiszékely, Hőgyész, Kurd).

A programhoz kapcsolódva 2019. november 15-én Tamásiban a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán három ezüsthárs fát ültetett el dr. Nagy István agrárminiszter, Őexc. dr. Robert Kokalj a Szlovén Köztársaság nagykövete, Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója és Gasparics László intézményvezető igazgató.

Fotók: ©Antli István

"Egy a Természettel”..vadászokkal az iskolapadban gyermekrendezvény és 2019. évi Dámtrófea szemle

Megjelenítés dátuma: 2019. november 06.

Megjelenés dátuma: 2019. november 06.

A Gyulaj Zrt. szeretettel meghívja Önt és családját, az „Egy a Természettel”..vadászokkal az iskolapadban című rendezvényével egybekötött 2019. évi dámtrófea szemléjére.

2019. nov. 14. csütörtök 13:00 - 16:00

Würtz Ádám Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Tamási, Szabadság u. 38-40.

Tervezett programok:

13:00 Köszöntő beszédek:

- Gasparics László intézményigazgató (Würtz Ádám Általános Iskola és AMI)

- Gőbölös Péter vezérigazgató (Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

- Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott ( Tolna Megyei Kormánhivatal)

- Bors Richárd szakmai igazgató (Egy a Természettel Nonprofit Kft.)

13:15 Megnyitó vadászkürt szólamok

- Kamara Vadászkürtegyüttes

MAJD A PROGRAMOK KÉTFELÉ VÁLNAK:

- A Gyulaj Zrt. hivatalos dámtrófea szemléje vadászoknak és érdeklődőknek a szemben lévő Római Katolikus Templom kertjében

- „Egy a Természettel” vadászokkal az iskolapadban gyermekrendezvény pedig az alábbi programokkal az iskola udvarán és termeiben az alábbiak szerint:

 Vadászkutya fajta ismertető és bemutató gyerekeknek

 Vadászkürt ismertető és bemutató gyerekeknek

 Vadászsólyom és madár ismertető és renenszánszkori bemutató gyerekeknek

 Agancs és trófea bemutató gyerekeknek

 Elöltöltő és történelmi vadászfegyver ismertető és bemutató gyerekeknek

 a Gyulaj Zrt. lengyel- annafürdői erdei iskolájának kézműves és egyéb foglalkozásai

Esőnap esetén legtöbb iskolai programot a termekben szeretnénk megvalósítani, de ennek ellenére lesznek kinti, udvaron zajló programok is, ezért kérünk minden kedves szülőt és pedagógust, hogy a gyermekek az időjárásnak megfelelő öltözékben és lábbeliben legyenek aznap délután (hideg, eső, szél, hó)!

A rendezvény fővédnöke: Dr. Kovács Zoltán, a 2021-es Egy a Természettel vadászati világkiállítás kormánybiztosa, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az alábbi képek rákattintással megnyithatóak

 

Faültetési kampány a Gyulaj Zrt.-nél

Megjelenítés dátuma: 2019. november 06.

Megjelenés dátuma: 2019. november 06.

A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat képes adni.

Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő, vagyis a szénforgalma negatív, azaz több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát.

A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű széndioxid kibocsátását váltja ki.

A széntároló kapacitás növelésére a legígéretesebb megoldást az erdőtelepítések kínálják.

A Magyar Kormány a meglévő erdők fenntartásával megőrzi a meglévő szénmegkötő kapacitást, új erdők telepítésével pedig növeli azt.

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyében ebből 33 hektáron, 260 000 db csemetével járul hozzá az országos programhoz. 

Az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna CO2-ot kötnek meg.

A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek.

A mintaprogram során 86 településen ültetnek új erdőt az országban, melyből a Gyulaj Zrt. 9 községhatárban végez erdőtelepítést.

Az erdőtelepítések kivitelezése 2019. novemberében kezdődik, és a vegetációs időszak kezdetéig, 2020. áprilisáig tart.

 A faültetések fontosságára az Agrárminisztérium minisztere és államtitkárai országszerte önkormányzati vezetőkkel közös faültetéseken hívják fel a figyelmet.

Az erdőgazdálkodásban az erdészek paradigmaváltást hajtanak végre. A klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált. Ennek következtében trendfordulóhoz érkezett a telepítések kivitelezése, melynek eredményeképpen újra nő az erdőtelepítések területe.