Látnivalók térképe

 

Térkép a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. teljes gazdálkodási területén található közjóléti objektumokról, létesítményekről, látványosságokról és egyéb érdekességekről

(klikk a képre a nagyításért, letöltésért!):

1. pont: Lengyel- Annafürdő:

A kép eltávolítva.Lengyel-Annafürdőn, a közel száz hektáros parkerdőközepén, a Turisztikai és Természetismereti Központunkban működik a minősített Erdészeti Erdei Iskolánk, amely számos természetismereti és környezetvédelmi  tematikájú erdei iskolai programot, valamint több kézműves foglalkozást is kínál az idelátogató iskolás és óvodás csoportoknak egyaránt. Az erdei iskola épületében 43 fő számára tudunk kulcsosházi szállást biztosítani, de a kísérők számára további 6 férőhely áll rendelkezésre a magasabb kategóriájú vendégházunkban. Az erdei iskolás csoportok részére menzai étkeztetést és további szálláslehetőségeket is tudunk biztosítani a közeli, Apponyi kastélyban működő szakiskolánál, de az épületeink konyhái önellátásra is alkalmasak. Az épületek mellett szabadtéri kemencét, tűzrakóhelyet, erdei játszóteret, interaktív természetismereti kiállítást találunk, kicsit távolodva pedig egy kisebb vadaspark mutatja be az erdeink nagyvad fajait.

Linkek:

www.gyulajzrt.hu/erdei_iskola

www.erdeiiskola.gyulajzrt.hu

 

 

 

2. pont: Pihenőtó (Annafürdő):

Az Annafürdői Parkerdőben, a Kőris-völgyben elhelyezett földgáttal került kialakításra egy horgásztó. A meredek domboldalak az erdővel teljesen körbevett tavat hegyvidéki jellegűvé változtatták. 5m-es mélységével, aránylag kicsi vízfelületével igazi gyöngyszem. A tavon a kulcsos ház és a vendégház vendégei horgászhatnak. A kulcsos házban nagyobb létszámban is megtartható baráti találkozók közös pecával színesíthetik programjukat.

GPS koordináták:

WGS84 geocentrikus: Y:1389097.24   X:4182556.39; fok: N46,388388°   E18,372212°, fok, perc: N46°23,3033'   E18°22,3327'; fok, perc, mp: N46°23'18,20"   E18°22'19,96"

Horgászati lehetőséget április 1-től szeptember 30-ig biztosítunk.

 

3. pont: Apponyi- kastély (Lengyel):

Az évszázadok viharaiban elnéptelenedett tolnai vidékre a XVIII. században Mária Terézia svábokat telepített, akik fejlett mezőgazdaságot és nemes szőlőművelést hoztak hazájukból. A vidék számos uradalma az Apponyi grófok tulajdonába került, gyönyörű kastélyaik, parkjaik ma is látogathatóak Lengyelen és Hőgyészen. Vidéki kastélyaik mellett a közelben erdei üdülőhelyeket is fenntartottak, melyek számos vendégnek adtak pihenést, kikapcsolódást már 150 évvel ezelőtt is. Ilyen felkapott üdülőhelyet jelentett az öreg bükkfák árnyékában és egy bővizű forrás szomszédságában Lengyel-Annafürdő, mely ma is régi pompájában díszeleg az erdőgazdaság felújításának köszönhetően. A Papdi kápolnától két órás erdei sétával vagy közúton érhető el a Lengyel falu szélén fekvő, 100 hektáros parkerdő közepén meghúzódó, ma már turisztikai komplexumként, erdei iskolaként és turistaszállóként működő épületegyüttes.

 

Apponyiak fészke: Lengyel

"Lengyel község Tolna megye nyugati vidékén, egy Baranyába benyúló zsákban helyezkedik el. Nevének eredete bizonytalan, származhat személynévből, de kaphatta az itt letelepülő etnikumról is. A több, mint ötszáz lelkes falu a megye legmagasabb pontján, egy vízválasztó tetején fekszik, és innen indul útjára a Baranya- csatornába torkolló Hábi-patak is."
(Tovább olvasáshoz és letöltéshez klikk a képre!)

 

 4. pont: Apponyi- pince (Lengyel):

Helyi borok kóstolási lehetősége a történelmi hátterű pincészetnél.

 

5. pont: Szentkúti kunyhó - Ökoház:

A Lengyel-Annafürdőn működő erdei iskola infrastrukturális fejlesztése során szükség lett egy olyan külső bemutató helyszínre, ahol a „zöld” vagy más néven környezetbarát technológiák és a hagyományos építészeti megoldások ötvözése kézzel fogható közelségbe kerül és egyben jó példát mutat a környezettudatos magatartás elsajátítására törekvő, ifjú generációknak. Az ideális helyszín kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy hiteles legyen a beruházás során szerzett tapasztalatok átadása, a zöld technológiák bemutatása, és egyben próbáljunk meg egy pusztulásra ítélt épületet újra „feléleszteni”. Ideális helyszín ökoháznak, mivel közüzemi elektromos áram és ivóvíz csatlakozása nincs, de a zöld technológiáknak köszönhetően mégis biztosított a szükséges energia és ivóvíz. A természettel való együttélést segíti az ökogazdálkodás bemutatása is, elsőként betegségekkel szemben ellenálló, régi magyar gyümölcsfajtákból állítottunk össze egy kisebb  gyűjteményt. Itt a természetben az ember igazi harmóniára találhat, az „ökológiai lábnyomunk” pedig elenyésző lehet. Napelem, napkollektor, szélerőgép, nádgyökérzónás szennyvíztisztító és komposzt WC szolgálja a csoportok környezetbarát magatartását. Kipróbálhatjuk, hogy milyen a búbos kemencében kenyeret sütni, csíkótűzhelyen főzni, vagy éppen az ökoház körül a vályogtéglavetést és a fűzfavessző-építést gyakorolhatjuk. A közelben találhatók a „lengyeli kultúra” néven ismertté vált őskori kultúra régészeti lelőhelyei földvár maradványokkal, vagy a török időben elnéptelenedett Papd község emlékére állított erdei kápolna. A környéket számos jelzett turistaútvonal szeli át, a táj bebarangolására 25 db kerékpárt is tudunk biztosítani. A látogató csoportok szállása az annafürdői kulcsosházban, vendégházban, vagy az ökoház melletti réten sátrakban történik. Az épületnél erdei iskolai foglalkozásokat, túrákat, környezetvédelmi táborokat tartunk minden érdeklődő iskolai vagy felnőtt csoportnak, egyéni érdeklődőnek.

Bővebb információkért látogasson el a lengyel- annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központunk honlapjára: 

www.gyulajzrt.hu/okohaz

 

 

6. pont: Wosinszky őskori földvár, "sánc":

A Kapos folyó jobb partján, északkelet-délnyugati irányban húzódó löszvonulat - a Tolnai-hegyhát déli része - már az őskorban is számos törzsnek biztosított lakhelyet. Erre utaló, késő bronzkori földvár („Sánc”) maradványait találjuk meg Mucsi községhatárban, a Tolna megyét átszelő piros turistaútvonal mentén. A XIX. század végén Wosinsky Mór régész által vezetett ásatások érdekes leletei (csőtalpas tál, zsugorított csontvázas sírok, stb) addig ismeretlenek voltak az európai régészeti kutatások előtt, ezért az akkor még Lengyel községhez tartozó ásatás után „lengyeli kultúra” néven vált ismertté a szakirodalomban. A lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központban az 5 ezer éves leletekből kisebb kiállítás is található, de a földvár helye, a sáncrendszer ma is szabadon látogatható.

 

 

7. pont: Papdi kápolna:

A középkorban is számos település volt a közeli erdőkben (pl. Papd, Tézsla, Lász,…), de a török idő alatt elnéptelenedett a vidék, a természet vette ismét birtokába a hegyhátat, ma már csak néhány dűlőnév emlékeztet rájuk. Jól mutatja a pusztítást az a tény, hogy míg Tolna megye a Hunyadiak idején még 561 településsel addig a török kiűzése után már csak 15 településsel rendelkezett. Emlékükre sok helyen kápolnát vagy keresztet állítottak. Erre az egyik legszebb példa a csodás erdei környezetben megmaradt Papdi kápolna, mely a „Sánc” mellett elhaladó burkolt erdészeti úttól rövid séta után tárul a szemünk elé.

 

 

 

8. pont: Csurgópusztai kulcsosház:

Csodálatos erdei környezetben megőrzött évszázados vadászkunyhó, mely a régi idők emlékét idézi fel az emberben.

 

 

9. pont: Kurd- Koszorú-domb kirándulóhely:

 

 

10. pont: Dombóvár, Gunarasfürdő:

Természetes, mára nagyszerűen kiépített thermálfürdő, mely gyógyító vízével várja a felüdülni, gyógyulni vágyókat.

www.gunarasfurdo.hu

 

11. pont: Puchner- kastély, Bikal:

Élménybirtok, kastélyszálló, középkorú falu, óváros, lovagi küzdőtér, sátortábor és lovagterem egyben. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

www.puchner.hu/programok/elmenybirtok

 

12. pont: Csibráki Vadászház:

  

7 db 2 ágyas szoba, WL internet elérés. Tamási termálfürdő 29 km, Szekszárd 43km, Gunaras termálfürdő 16 km, Siófok 70km. Program lehetőségek: horgászat, lovaglás, erdei séták, kerékpározás.

 www.gyulajzrt.hu/csibrak_vadaszhaz

 

 

 

 

 

 

13. pont: Lehmann-  pince:

 

Lehmann György családi pincészete 1993 óta működik a Tolnai Borvidék Borút rendszerében fekvő Dúzs község melletti Madarász dűlőben. Az erdőkkel körülölelt szőlőskert és épületegyüttes sajátos, mediterrán hangulatot áraszt, ahol a pihenni és alkotni is tökéletesen lehet.

 

www.facebook.com/LehmannPinceDuzs

 

 

14. pont: Szálláspusztai Vadászház:

 

   

5 db 2 ágyas szoba, WL internet elérés. A Gróf Apponyi Kastélyszálló Hotel termálfürdő 5km, Tamási termálfürdő 25 km, Szekszárd 38 km, Gunaras termálfürdő 27 km, Siófok 68km. Program lehetőségek: horgászat, lovaglás, erdei séták, kerékpározás.

www.gyulajzrt.hu/szallaspuszta_vadaszhaz

 

 

 

 

 

 

15. pont: Hőgyészi Erdészet:

 

A Hőgyészi Erdészet üzemtervezett erdőterülete (5300 ha) a Baranya-Somogy- Tolnai hegyhát erdőgazdasági tájba tartozik. Éghajlatban és a talajokban jelentős különbségek mutatkoznak, így az erdészet a Völgység kistáj ÉK-i, és a Tolnai- hegyhát kistáj DNy-i részén terül el. A két kistáj egymástól leginkább a domborzat alakulásában és a csapadék mennyiségében tér el. A Részvénytársaság legjobb termőhelyi adottságaival rendelkező erdészete. Az erdészet erdeit érzékenyen érintheti a klímaváltozás regionális hatása, mely éves viszonylatban változó, de folyamatában melegedő, csapadékban szegényedő tendenciával jellemezhető. A bükkösök, gyertyános- tölgyesek, de még a kocsánytalan tölgyesek területaránya is várhatóan csökkeni fog a jövőben. A vadászterület nagysága 8.300 hektár. Gímszarvas állománya jelentős. Az erdészetnél három intenzív vaddisznós kertrendszer működik, ahol magas szakmai színvonalon folyik az állománynevelés és a vadásztatás. Az itt meghonosított kan nevelőrendszer segítségével nagyterítékű zárttéri vaddisznóhajtásokat szervezünk, ahol minden évben szép számmal kerül terítékre kapitális agyarú vadkan. Az éves teríték 140 gímszarvas, 400 vaddisznó és 40 őz.

www.gyulajzrt.hu/hogyeszi_erdeszet

 

 

16. pont: Apponyi- kastély (Hőgyész):

-

 

17. pont: Dámrezervátum gyulaji bejárata:

-

 

18. pont: Óbiródi Vadászházak:

A kép eltávolítva.A Tamási – Gyulaj közt elterülő dámvad rezervátum szívében helyezkedik el két vadászházunk. A házakban televízióval, WL internet eléréssel felszerelt 11 kétszemélyes szoba + 2 apartman található. Minden szobához fürdőszoba tartozik. A házakban T-systemes mobil telefonok használhatóak. Pár perces sétányi távolságra található két horgásztó, melyet körbe sétálva szinte biztosan találkozhatunk erdeink kiemelkedő fontosságú és szépségű vadjával, a dámvaddal.

www.gyulajzrt.hu/obirod_vadaszhazak

 

Rövidfilm az Óbiródi Vadászházak és környékének szépségéről:

 

 

19. pont: Horgásztanyák (Óbiród):

Mindkét tónál egy-egy faház várja az idelátogató vendégeket. A horgásztavakon csak szállóvendégeink horgászhatnak. A „régi” horgásztanyán amely az északabbra eső tó partján található 3 db 2 ágyas, az „újban” mely a másik tóhoz tartozik 2 db 2 ágyas és 2 db 1 ágyas szoba, mindkettőnél 2 db pótágyas nappali várja vendégeinket. A faházakban közös vizesblokk és konyha van. Az északi irányban fekvő hosszabb tó tekintélyes számú és méretű szürkeharcsa állománnyal rendelkezik, míg a másikban szép számmal találhatók csukák. Felejthetetlen élményt nyújtanak esténként a tűz közelébe settenkedő legelésző vadak, a parton settenkedő rókák.

GPS koordináták:

Régi ház:

WGS84 geocentrikus: Y:1379512.63   X:4173102.55; fok: N46,537160°   E18,292478°; fok, perc: N46°32,2296'   E18°17,5487'; fok, perc, mp: N46°32'13,78"   E18°17'32,92"

Új ház:

WGS84 geocentrikus: Y:1379187.62   X:4173255.47; fok: N46,536625°   E18,287831°; fok, perc: N46°32,1975'   E18°17,2699'; fok, perc, mp: N46°32'11,85"   E18°17'16,19"

 

20. pont: Dámrezervátum miklósvári bejárata (Tamási):

A Gyulaj Zrt. elkötelezett a társadalmi szerepvállalás irányában. Szeretnénk, ha közvetlen erdei környezetünk és a benne élő, szervesen hozzákapcsolódó és harmóniában élő állatvilág megismerése, széleskörű ismerete minden társadalmi körben és korosztályban elterjedhessen.

A 2008. májusi ünnepségen örömmel adtuk át megnyíló új ~20 hektáron elterülő vadasparkunkat, melynek helyszínét gondosan választottuk ki, hogy akár gyalog is megközelíthető legyen a város lakói, illetve a Tamásiba látogató turisták számára. Az erdei környezetben több különleges, földbe süllyesztett les kunyhót is kialakítottunk, melyeket speciális üveggel láttunk el, hogy a vadak számára láthatatlanok maradjanak látogatóink, így közvetlen közelről csodálhassák meg a tolnai erdőségek nagyvadvilágáttermészetes környezetükben.

Fontosnak tartjuk, hogy - miközben felnőtt és gyermek egyaránt aktívan pihen és élvezi az emlékezetes vadles látványát-  az aktív pihenés mellett értékes információkkal is szolgálhassunk vadasparkunk látogatói számára. Ezért a vadaspark pihenő részében ismeretterjesztő táblákat helyeztünk el, bemutatva ezzel erdeink növény-, és állatvilágát azok számára akik mélyebb ismereteket szeretnének szerezni.

 

 

 

21. pont: Tamási Parkerdő & Vadaspark:

A Gyulaj Zrt. elkötelezett a társadalmi szerepvállalás irányában. Szeretnénk, ha közvetlen erdei környezetünk és a benne élő, szervesen hozzákapcsolódó és harmóniában élő állatvilág megismerése, széleskörű ismerete minden társadalmi körben és korosztályban elterjedhessen.

A 2008. májusi ünnepségen örömmel adtuk át megnyíló új ~20 hektáron elterülő vadasparkunkat, melynek helyszínét gondosan választottuk ki, hogy akár gyalog is megközelíthető legyen a város lakói, illetve a Tamásiba látogató turisták számára. Az erdei környezetben több különleges, földbe süllyesztett les kunyhót is kialakítottunk, melyeket speciális üveggel láttunk el, hogy a vadak számára láthatatlanok maradjanak látogatóink, így közvetlen közelről csodálhassák meg a tolnai erdőségek nagyvadvilágáttermészetes környezetükben.

Vadasparkunkban a közel 50 dámszarvas, gímszarvas, muflon és vaddisznó becserkelése és megfigyelésén keresztül szerezhetnek felejthetetlen élményt az idelátogatók családok, fiatalok és idősek egyaránt. Árainkat szándékosan nem emeltük, hogy így biztosíthassuk minden idelátogatónk számára a felejthetetlen élményt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitvatartás: minden nap, napkeltétől - napnyugtáig

Érdemes megnézni a Vadaspark mellett, az itt található parkerdőnket is. Az itt található tanösvényünk ismeretterjesztő táblák segítségével mutatja be erdeink fajgazdag növény, és állatvilágát. Rövid túránk végén a miklósvári kilátóból gyönyörködhetünk az elénk táruló tolnai táj szépségéről.

 

22. pont: Tamási Thermálfürdő:

A nemrég felújított thermálfürdő komplexum nemcsak nyáron, hanem télen is várja üdülésre vágyó vendégeit nyitott és zárttéri medencéivel egyaránt. Az egyik olyan kevés thermálfürdők egyike amely teljes egészében akadálymentesítve van, így akár kerekesszékkel is élvezhetőek a medencék.

 

www.tamasifurdo.com

 

23. pont: Kisdádi horgásztanya:

 

 

A tó partján 3 db kétágyas, fürdőszobás, szobás faházzal várjuk vendégeinket. A TV-vel felszerelt nagy méretű nappaliban akár látogatókat is fogadhatnak. A faház környékén, a tó partján levő füves terültekre kijárnak az erdő vadjai legelni. Esténként nagy dámvad rudlik legelésznek, a tó szemben levő partján levő etetőre vaddisznó családok járnak turkálni.

 

GPS koordináták:

WGS84 geocentrikus: Y:1381800.62   X:4167704.71; fok: N46,591733°   E18,342934°; fok, perc: N46°35,5040'   E18°20,5760'; fok, perc, mp: N46°35'30,24"   E18°20'34,56"

 

24. pont: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Központ és Tamási Erdészet:

 

1993. Július 3-án a Gyulaji Állami Erdő és Vadgazdaság jogutódaként jött létre a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyében, a Balatontól mintegy 50 km- re délre, a Kapos és a Koppány folyók mentén terül el a közel 24 000 ha erdőterület, melynek kezelését végzi a Részvénytársaság. Fő tevékenysége az erdő- és vadgazdálkodás, mely nagy múltra tekint vissza. Az elsősorban tölgy és cser fafajokból álló erdők kiváló élőhelyet biztosítanak az itt élő híres vadállomány számára. Az erdőgazdálkodási tevékenységet két ágazat látja el, a fahasználat és az erdőművelés. A kitermelt erdők helyén erdőfelújításokat végzünk. Az erdőfelújítás, valamint az erdők szakszerű nevelése adja az erdőművelési ágazat fő tevékenységét. A részvénytáraságnál foglalkoztatottak száma 101 fő. Munkalehetőséget azonban ennél jóval több embernek ad az erdőgazdaság, hiszen fakitermelést, erdőművelést kizárólag, vadgazdálkodási feladatokat egyre nagyobb arányban vállalkozókkal végeztetünk.

 A Tamási Erdészet üzemtervezett erdőterülete (7.800 ha) a Baranya-Somogy-Tolnai Hegyhát erdőgazdasági táj, észak- Somogy-Tolna Löszhát tájrészletébe tartozik. A Tolnai- dombság legnagyobb összefüggő erdőterületén gazdálkodó, jó minőségű faállománnyal rendelkező erdészete a Tamási Erdészet. A termőhelyi viszonyokra jellemző, hogy a terület erősen szaggatott, jellemzőek az ÉNy-DK irányú fővölgyek és dombvonulatok. A tengerszint feletti magasság 110 és 296 m között változik, a dombok oldalai gyakran elérik a 20-30 fokos lejtést is. A gerincek gyakran élesek, néha kiszélesedő fennsíkok. Az alapkőzet mindenhol lösz, melynek vastagsága az 1-2 métertől a 10 méterig változik. Az erdőterület legfontosabb talajtípusa a barnaföld (80%). Főként cseres-kocsánytalantölgyesek termőhelyei e talajok. Az akác és a vörös tölgy is jó növekedést mutat a nem meredek domboldalakon. A terület klímájára a kontinentális hatás jellemző, a csapadék kevés, így általában száraz termőhelyek alakultak ki. Uralkodó szélirány az É-ÉNy-i, a tavaszi szárító szelek a csapadék fokozott elpárologtatásával az erdősítések sikerességét veszélyeztetik. A gerinceken, meredek domboldalakon főleg molyhos tölgyet és virágos kőrist találunk cser elegyedéssel, esetenként gyenge növekedésű akác állományokat. A lapos fennsíkokon és hegyhátakon elegyetlen cseres, kisebb részben kocsánytalan tölgy állományok találhatók. A laposabb völgyek fő erdőtípusa a gyertyános- kocsányos tölgyes. Az erdészet 7.600 ha különleges rendeltetésű vadászterületet kezel. Itt él a több világrekorder dámtrófeát adó és a vadászberkekben világhírnévre szert tevő gyulaji dámvad. Híresek a jól szervezett, nagy terítékű vaddisznóhajtások is. Az éves teríték ~900 dámvad, 50 gímszarvas és 350 vaddisznó.

 

 

25. pont: Ozorai vár:

www.ozora.hu/pipovar_bemutat

 

 

26. pont: Pincehelyi Erdészet:

 

2002. év márciusában a Pincehelyi és a Nagydorogi Erdészet összevonásával jött létre a Pincehelyi Erdészet jelenlegi felépítése. Az összevonásból adódóan, két nagy, területileg is teljesen elkülönülő részre tagolódik. - pincehelyi (Kisszékely) rész: A Tolnai – Hegyhát, Kapos és a Sió által határolt 4750 ha területű erdő alkotja, mely Simontornyától Miszláig húzódik hullámos, dombhátakkal, meredek oldalú völgyekkel jellemezhető dombvidék. A terület legnagyobb részét lösz takarja. Természetes erdőtársulásokban szegény vidék. Termőhelyi viszonyaira inkább a gyenge, mint a közepes a jellemző. A keskeny dombhátakon, gyengébb termőhelyeken gyenge-közepes minőségű akácosok, feketefenyvesek, molyhostölgyesek találhatóak. A dombhátak közötti szűk völgyekben, és a kapcsolódó hegylábakon találhatók a cseresek, tölgyesek, hárs elegyes gyertyánosok. A területrészen társult jogon kialakított vadászterület 6150 ha, melyhez egy 690 ha –os vadaskert és egy vadászház tartozik. Az itt található gím állomány jó minőségű a dám állomány pedig egyenesen kiváló. Éves nagyvad teríték közel 1000 darab. - nagydorogi (Kistápé) rész: Területének nagy részét a Dél – Mezőföld Bikács, Németkér, Nagydorog által határolt homokvidéken elterülő, 4000 ha erdő alkotja. melynek  felszíne az újpleisztocénig lesüllyedt, így a pannon rétegeket vastag folyami üledék takarta be. Ez főként az Ős- Sárvíz homokból álló hordalékkúpját jelenti.  A németkéri – bikácsi tömb kivételével, a fennmaradó rész területi tagoltsága igen nagy. Fafajösszetételére az elegyetlen akác és fenyő a jellemző. Termőhelyi viszonyai egyértelműen a gyenge kategóriába sorolhatók. Az itt lévő társult jogú vadászterület 7000 ha, melyhez egy 270 ha –os vaddisznóskert és egy vadászház tartozik. Kiváló gím állománnyal rendelkezik a vadászterület, közel 600 darabos nagyvadterítékkel.