Szentkúti kunyhó – Ökoház

A skanzen jellegű, népi építészeti elemeket bemutató Szentkúti kunyhó-Ökoházat 8 főig kisebb családoknak, vagy pároknak ajánljuk, akik a külvilágtól messze, a természetben szeretnének kikapcsolódni, vagy nomád táborok részére ideális központ.

Az Ökoházban egy darab kétágyas és egy darab négyágyas (emeleteságyas) szoba található, két zuhanyzóval és külön WC-kel. A nappaliban kanapé jelent pótágyat. Az épület felszereltsége és bútorzata népies, hagyományos, skanzen jellegű. Cserépkályhák, búbos kemence, csikótűzhely, népi szőttesek és használati eszközök tarkítják az épületet, környezetbarát technológiákkal, megújuló energiaforrásokkal ötvözve.  Az épületben a hűtőszekrényt a régi borospince jelenti, az udvarban „Tündérkert mozgalom” ősi gyümölcsfái, kerekes kút, szabadtéri pavilon és komposzt WC is található. Nagyobb társaság esetén az Ökoház udvarán sátorozási és fürdési lehetőség is van, vagy a közeli Annafürdő Apartmanjaiban további 29 fő, vagy az Annafürdő Kulcsosházban további 42 fő helyezhető még el.

Itt a természetben az ember igazi harmóniára találhat, az „ökológiai lábnyomunk” pedig elenyésző lehet. Közüzemi elektromos áram és ivóvíz csatlakozása nincs az épületnek, de a zöld technológiáknak köszönhetően mégis biztosított a szükséges energia és ivóvíz. A természettel való együttélést segíti az ökogazdálkodás bemutatása is, elsőként betegségekkel szemben ellenálló, régi magyar gyümölcsfajtákból állítottunk össze egy kisebb  gyűjteményt. Napelem, napkollektor, szélerőgép, nádgyökérzónás szennyvíztisztító és komposzt WC szolgálja a csoportok környezetbarát magatartását. Kipróbálhatjuk, hogy milyen a búbos kemencében kenyeret sütni, csíkótűzhelyen főzni, vagy éppen az ökoház körül a vályogtéglavetést és a fűzfavessző-építést gyakorolhatjuk. A közelben találhatók a „lengyeli kultúra” néven ismertté vált őskori kultúra régészeti lelőhelyei, földvár maradványokkal, vagy a török időben elnéptelenedett Papd község emlékére állított erdei kápolna. A környéket számos jelzett turistaútvonal szeli át, a táj bebarangolására 25 db kerékpárt is tudunk biztosítani. Az épületnél erdei iskolai foglalkozásokat, túrákat, környezetvédelmi táborokat is tartunk minden érdeklődő iskolai vagy felnőtt csoportnak, egyéni érdeklődőnek.

Ökoház házirend és  használati tájékoztató

Látnivalók a környéken:

Tolnai Zöldút, Annafürdő parkerdő, vadaspark, interaktív kilátó, pihenőtó, Apponyi-kastély, közeli termálfürdők (Bikal, Dombóvár, Tamási), Papdi Kápolna, késő bronzkori földvár (Wosinszky Sánc)… Kérjen személyre szabott programajánlót!