GasztroAngyal receptek

GYULAJI DÁMRAGU

Hozzávalók 4 fő részére:

  • dámhús (1kg)
  • vöröshagyma (20dkg)
  • szalonna (10dkg)
  • sertés zsír (15-20dkg)
  • vörös bab konzerv (1db)
  • savanyű gyöngyhagyma (1 üveg)
  • paradicsom püré konzerv (1db-10dkg)
  • sárgarépa (2 szál)
  • paradicsom (2db)
  • zöld paprika (2db)
  • Fűszerek: só, paprika, őrölt bors, babérlevél, petrezselyem zöld, fokhagyma.

A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, kockára vágott hagymát a szalonnával megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vadhúst melyet fehéredésig párolunk,. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és egy kevés fűszerpaprikával pároljuk. Ha majdnem puha a hús, hozzáadjuk a paradicsompürét, babot, gyöngyhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Az egészet készre pároljuk,ha szükséges utólag fűszerezzük. Tálaláskor petrezselyem zölddel megszórjuk, köretként szalvéta gombócot tálalunk.

Gyulaji dámragu  Gyulaji dámragu

 

"HŐGYÉSZI SZÉKELY" CÉKLÁS BABLEVES

Hozzávalók:

  • 1/2 kg bab
  • 2db sárgarépa
  • 2db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kisebb cékla
  • zsír
  • liszt
  • füstölt kolbász
  • piros paprika
  • babérlevél
  • egy csokos kapor
  • 1 ág csombor (borsikafű)

A babot, felkockázott céklát, zöldségeket és hagymát vízben főzzük, sózzuk, babérlevelet adunk hozzá. Amikor már elkezd puhulni a bab, akkor adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, felaprított kaport és csombort. Amikor teljesen megpuhultak a zöldségek, akkor rántást készítünk zsírral, piros paprikával és liszttel, melyet ráöntünk a levesre.

Céklás székely bableves  Céklás székely bableves

 

NYÁRSON SÜLT, TŰZDELT PONTY

Hozzávalók:

  • 6 db vörösfenyő faragott nyárs
  • 2 db kisebb ponty
  • 2 db citrom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • tarka bors keverék
  • olívaolaj

Vörösfenyő nyársat legegyszerűbben egy szál lambériából tudunk faragni, kb. 3 cm széles, 40 cm hosszú lécekre vágjuk, majd hegyesebb végét papírvágó kés formájára, középen laposra, két szélét pedig élesre faragjuk. A citromot kifacsarjuk és olivaolajjal, apróra vágott fokhagymával keverjük össze egy tálkában. A megtisztított pontyot a gerinc mellett hosszában elfelezzük, majd keresztben tovább felezzük a vastagabbra sikeredett fél pontyot. A nyársra a pontyot a bőre és a szálkák között szúrjuk fel, majd sózzuk és durvára darált borssal hintjük meg. A tábortűz parazsa mellett a nyársat 45 fokban befelé döntve leszúrjuk és a citromos fűszerkeveréket ecsettel kenjük fel rá. 15 perc után megfordítjuk a nyársat és újra bekenjük a citromos keverékkel. 15 perc után megismételjük és tálaljuk a nyárson lévő pontyszeletet. 

Nyárson sült, tűzdelt ponyt  Nyárson sült, tűzdelt ponyt

 

TŰZDELT VADDISZNÓGERINC ZÖLDSÉGÁGYON, FEKETE SZEDRES, ASZALT SZILVÁS GYÜMÖLCSSZÓSSZAL

Hozzávalók:

  • 2 kg kicsontozott vaddisznó karaj
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyemgyökér
  • 1/4 db zellergyökér
  • egy marék kelbimbó
  • 2 db lila hagyma
  • 1 db zöld paprika
  • 2 dl somlói juhfark fehérbor
  • 30 g szárított rókagomba
  • fűszereket: babérlevél, szegfűbors, kakukkfű, lestyán, feketebors, só
  • zsíradék

A kicsontozott húst előző nap pácoljuk: kevés olajba keverünk babérlevelet, szegfűborsot, feketeborsot, kakukkfüvet, lestyánt, 1 dl fehér bort, húsra öntjük, majd hideg helyen pihentetjük egy éjszakát. A szárított rókagombát sütés előtt egy órával a maradék fehérborba áztatjuk, majd füstölt szalonnával és fokhagymával tűzdeljük a húst, sózzuk. Az ujjnyi vastagságúra fölszeletelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergyökeret, hagymát, paprikát, kelbimbót, beáztatott rókagombát halmozzuk egy kizsírozott agyag sütőtálba, majd a zöldségágyra fektessük a tűzdelt gerincet. Lefedve mintegy 2,5 óra alatt készre pároljuk a húst, a gombát és a zöldségeket. Gyümölcsszósszal és a hússal egybe sült zöldséggel körítjük.

Gyümölcsszószhoz hozzávalók:

  • 25 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg fekete szeder
  • 15 dkg vegyes erdei gyümölcs (málna, egres, josta vagy fekete ribizli)
  • 2 dl könnyed vörös bor
  • 15 szem szegfűszeg
  • 5 szem szegfűbors
  • 1 db fahéj
  • 1,5 dl víz
  • kávéskanál keményítő

A gyümölcsszószhoz az aszalt szilvát különböző méretű darabokra aprítjuk és 1 órát áztatjuk a vörösborban. 1,5 dl vizet forralunk fel fahéj, szegfűszeg és szegfűbors fűszerkeverékkel. Egy serpenyőban elkezdjük melegíteni a vörösborral beáztatott aszalt szilvát, hozzáöntjük a leszűrt fűszeres vizet. Az így kapott sűrű szaftot összefőzzük fekete szederrel, vegyes erdei gyümölccsel, majd ízlés szerint kevés keményítővel sűrítjük.

Gyümölcsszószos, aszalt szilvás vaddisznó karaj  Gyümölcsszószos, aszalt szilvás vaddisznó karaj

BIKK-MAKK KÖKÉNYKOSZORÚ

Hozzávalók 4 személyre:

Kelt tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl langyos 2,8 %-os tej
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • Töltelékhez:
  • kökény lekvár 4 evőkanál
  • folyékony méz 1 kávéskanál
  • fahéj 5 dkg
  • tisztított, pirított bükk makk

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 1-2 evőkanál porcukor

Sütés: 180 fokon, 40-45 perc, légkeveréses sütőben, olajozott öntöttvas serpenyőben Elkészítés: • 1 dl tejbe belekeverem a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatom. • A liszthez hozzáadom a többi hozzávalót, majd végül a felfutatott élesztőt. • Fényesre dagasztom a tésztát. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll és elválik az edény falától. • 40 percig, letakarva kelesztjük, egy olajjal kikent edénybe. • A megkelt tésztát vékonyra, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. • Megkenjük kökény lekvárral, megcsurgatjuk mézzel, kicsit fahéjjal hintjük, majd egyenletesen rászórjuk az egészben hagyott, tisztított makkot. • Óvatosan, szorosan feltekerjük, tetején hosszanti irányba bevágjuk, a két végénél 3-3 cm-t épen hagyva. • Megfelezve, egymásba fordítva a két szálat összefonom. • Kiolajozott öntöttvas serpenyőbe helyezem, felvert tojással lekenem. • Előmelegített sütőbe helyezem. • Miután megsült, a tálalásig várva kihűtöm, hogy szelni lehessen, és megszórjuk porcukorral.

Bikk-makk kökénykoszorú  Bikk-makk kökénykoszorú

RECEPTJEINKHEZ JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!