Túra ajánló: Ökotúra a Tolnai-hegyháton

Ökotúra a Tolnai-hegyháton, avagy a szarvasbogártól a napelemig

A Tolnai-hegyhát déli része nem csak történelmi múltjával, hanem természeti kincseivel és a legújabb környezetvédelmi fejlesztéseivel is csábítja az ide érkezőket. A múlt tisztelete és a jövő kihívásai, vagy a természetes vadon szépsége és a civilizáció vívmányai érdekes keveréket alkotnak. Vajon megférnek-e egymás mellett? Kell-e lemondanunk egyikről is a másik érdekében? Keressük meg a választ, járjuk végig az utat, mely a hegyhát erdein keresztül visz. Ne csak lássuk, hanem érezzük és tapasztaljuk is meg a jelenkor lehetőségeit.

 

 

Szentkúti kunyhó-Ökoház

a

Kenyérsütő kemence és csikótűzhely az ökoházban

Kezdjük a túrát a török időben elnéptelenedett hegyhát egyik régmúlt falva, Lász mellett, melyre már csak néhány dűlőnév (Lázi-oldal) emlékeztet. Megtaláljuk Lengyel és Kurd községek között félúton, a mekényesi elágazótól alig 500 m-re, az erdőbe ékelődő –öreg, roskadozó gyümölcsfákkal tarkított- kis tisztáson.  Az egyetlen emlék egy régi erdészház, a Szentkúti kunyhó. Hófehérre meszelt falai, füstös kéményei árulkodnak, hogy itt valami újra éledt. Nem ágaskodnak villanyvezetékek tartóoszlopai, nem bukdácsolunk gázvezeték-csonkok közt, nem jön klóros ivóvíz a messzi településről és a keletkező szennyvíz sem okoz gondot, mégis minden nap nyüzsgés van a ház körül. Kerékpáros csapat gördül le a kövesútról, kemencében sült kenyér és virágzó hárs elegyes erdők illatai keverednek a levegőben. A tűző napsütésből a házba belépve rögtön érezzük, hogy miért kellemes a vályogépületben kipihenni a kerékpározás fáradalmait. Betonnal, műanyaggal nem találkozunk, viszont nyugodt érzés tölt el a bontott tégla és faburkolatok láttán. A régi, hódfarkú cseréppel fedett déli tetőn egymás mellett sorakoznak a napkollektorok, a konyhában lévő szolár-bojler vizét állandóan melegen tartják. A kollektorok mellett napelemek fénylenek feketén, begyűjtve a nap energiáját, hogy a ház lakói részére elektromos áram és ezáltal fúrt kutas ivóvíz is rendelkezésre álljon. Szeles időben a szabadkéményes füstölő és a pince mögött egy kisebb szélerőgép rotorja segít be a rendszer működésébe. Az épület mögött két náddal teli tavacskát, medencét fedezünk fel. Nem is sejti a látogató, hogy a szennyvíz itt tisztul meg, hiszen működése szagtalan. A kertben körös-körül régi magyar gyümölcsfajták új oltványai növekednek. Batul, ponyik, sikulai, karácsonyi, mádai, vagy pogácsa alma, továbbá sós, sózó, bakszar, csöngető, hébér, vagy medesi körte és ki tudja még hányféle, permetszert soha nem látott alma- és körte-fajta szolgálta a magyar embert, ha friss fogyasztásra, télire, aszalásra, pálinkafőzésre, lekvárra, vagy almaecetre volt szüksége. A veteményes kertben tájhonos babfajták szárai szökellnek magasba, termésük megannyi szín és forma változatosságot mutatva. A fűzfavesszőből fonott kerítésen belül házi állatokkal találkozunk, fodros tollú magyar lúd, kecske, magyar vadas kacsa, magyar óriás nyúl, parlagi tyúk kapirgál az udvaron. Úgy érezzük magunkat a Szentúti-kunyhó-Ökoházban, hogy elhisszük, így élve igazán kicsi az ökológiai lábnyomunk. Pattanjunk nyeregbe, és tekerjünk át Lengyel-Annafürdőre, folytassuk az ökotúrát a parkerdőben. Távozóban a szomszédos öreg fák szorgalmasan, csendben és egyetértően bólogatnak.

 

 

 

Turisztikai és Természetismereti Központ, Lengyel-Annafürdő

Lengyel- Annafürdő napjainkban

A Lengyel község szélén meghúzódó közel 100 hektáros parkerdő kövesútján gurulunk le a völgy aljára, a télen-nyáron is hűvös és tiszta vizet adó Anna-forráshoz. A forrás mellett két ódon, de felújított épület várja egész évben a kirándulókat és a pihenni vágyókat. Erdei iskola, kulcsosház, vendégház, természetismereti interaktív kiállítás, kerékpárkölcsönző és kültéri játszva-oktató eszközök fogadják az ide érkezőket a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. közelmúltban lezajlott ökoturisztikai fejlesztése révén. Az épületek körül különös vízcsapokra figyelünk fel, szürkevíz felirattal. Annak ellenére, hogy Annafürdő vezetékes vízellátása biztosított, mégis összegyűjtött csapadékvíz szolgál kerti locsolásra, vadasparkban lévő vadak itatására, vagy WC öblítésre. A tetőn itt is napkollektorok díszelegnek és a hegytetőn három kisebb szélgenerátor és napelemek termelik a felhasznált áram egy részét az intézménynek. Mérhetjük, kiértékelhetjük, mit is hoz a nap és a szél, és mit fogyasztunk mi; vajon mi a fenntarthatóság? Komposztládák, szelektív hulladékgyűjtők figyelmeztetnek a helyes viselkedésre. De sétáljunk egyet az erdőben is. Bár már elvirágzott tavasszal a májvirág és a kis téli zöld, de akad még érdekesség bőven nyáron is. Vajon miért lónyelvű a csodabogyó és miért turbán a liliom, vajon az odvas fák törzsében mik húzódnak meg nappal? Öreg, 150-200 éves bükkfa tövénél csordogál a forrás, innen indul három tanösvény, behálózva a parkerdőt. A márciusban tömegével virágzó illatos hunyor neve után elnevezett Hunyor tanösvény mutatja be a Tolnai-hegyhát élővilágának létfeltételeit, növény- és állatvilágát. Ismeretterjesztő tábla, vízmosás, pihenőtő, vadaspark teszi izgalmassá és szemléletessé az erdei túrát. Szarvasbogár repül velünk szemben komótosan, mint egy apró motoros sárkányrepülő, vajon miért épp itt találkozhatunk vele? A Szarvasbogár tanösvény a természetes erdő jellegzetességeit mutatja be, így megtudhatjuk, miért jó a holt fa az erdőben, vagy mit jelent az elegyesség, őshonosság? Az Örökerdő tanösvényen betekintést nyerünk az erdész munkájába, vajon milyen folyamatokra kell figyelnie, hogy próbál emberöltőkön keresztül tartamosan és fenntarthatóan gazdálkodni a rábízott természeti kinccsel, az erdővel? Jóleső érzéssel és kellemes fáradtsággal érünk vissza a vendégházhoz, gyógynövényteát szürcsölgetve pihenjük ki a túrát és másnap új erővel kelünk ismét útra.

 

 

 

Információ:

@: annafurdo@gyulajzrt.hu

web: www.gyulajzrt.hu

Tel: 30/9470-898

Turistatérkép és kerékpár-kölcsönzés Lengyel-Annafürdőn biztosított!

Illatos hunyor

Térkép a Gyulaj Zrt. gazdálkodási területén található közjóléti objektumokról, látványosságokról

(klikk a képre!):