Balesetveszély – őzek az utakon!

Megjelenítés dátuma: 2018. július 13.

Megjelenés dátuma: 2018. július 13.

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt. Az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon! – felbukkanhatnak. Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk! Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is! Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet! Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

Balesetveszély az utakon! -Blaumann Ödön felvétele

Fotó: Blaumann Ödön

Trófeabírálatban élen járnak a Gyulaj Zrt. szakemberei

Megjelenítés dátuma: 2018. július 11.

Megjelenés dátuma: 2018. július 11.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) immár több éve rendezi meg hagyományosan az erdésztechnikusok számára az Év erdésze versenyt. Idén, az OEE 149. Vándorgyűlése előtti napokban, a Délalföldi Erdészeti Zrt. szervezésében, Gyulán zajlott ezen megmérettetés. A területi selejtezőkön túljutott 21 hazai és a 3 erdélyi versenyző az erdészeti és vadgazdálkodási ismereteikben, gyakorlati és elméleti feladatok megoldásában mérkőztek meg egymással, két napon keresztül. Erdőállomány leírás, élőfakészlet leírása körlapösszeg méréssel, választékolás, növény-, rovar- és károsítók felismerése, famagasság- és fatérfogat becslés, gyérítésjelölés, rönk- és sarang számbavétel, közjóléti feladatok, lövészet, távolságbecslés és trófeaminősítés versenyszámok követték egymást. Ez utóbbi számban, ahol az őz, muflon dám és gímszarvas trófeák bírálatát kellett elvégezni, az erdőben különböző távolságokban elrejtett preparátumokon, Papp József, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdésztechnikusa volt a legjobb versenyző. Összesítésben a Bakonyerdő Zrt. erdésze, Tóth Péter lett az első helyezett. Gratulálunk minden versenyzőnek, akik időt nem sajnálva készültek fel az országos versenyre.

Az alábbi kép rákattintással tovább nagyítható:

A 2018-as erdészverseny résztvevői Gyulán

Székelyföldi erdésztalálkozó; közel négyszáz erdész Ozsdolán

Megjelenítés dátuma: 2018. július 10.

Megjelenés dátuma: 2018. július 10.

Pénteken második alkalommal szerveztek Háromszéken székelyföldi erdésztalálkozót. Az elsőre 2015. július 17-én Zágonban a Mikes–Szentkereszty-kastély parkjában került sor. Az ozsdolai, sorban a hetedik székelyföldi erdésztalálkozó megszervezését a berecki és a kézdialmási magánerdészetek vállalták fel a helyi polgármesteri hivatal közreműködésével. Az egész napos rendezvényen az ozsdolai Kun Kocsárd-iskola udvarán közel négyszáz erdész volt jelen tizenöt magánerdészetet, erdőrendészeti hivatalt és erdészeti kerületet képviselve.

A cikk további folytatása az alábbi képekre kattintva érhetőek el:

Háromszék független online napilap cikke

Székelyföldi Hírmondó cikke

Elhunyt Herczeg Miklós okl. erdőmérnök, a Gyulaj Zrt. egykori Igazgató Tanácsának tagja

Megjelenítés dátuma: 2018. július 09.

Megjelenés dátuma: 2018. július 9.

Szomorúan közöljük, hogy 2018. június 30-án hajnalban, életének 75. évében elhunyt Herczeg Miklós okleveles erdőmérnök, az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének (EFDSZ) alapító tagja, 1993-2009-ig első főtitkára. Herczeg Miklós 2003-2009. között a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. egykori Igazgató Tanácsának tagja is volt. Az örök világosság fényeskedjék Neki, nyugodjon békében!

Herczeg Miklós okleveles erdőmérnök