Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Zrt.-nél

Megjelenítés dátuma: 2019. április 12.

Megjelenés dátuma: 2019. április 12.

Hazánkban mintegy 42 millió facsemetét ültettek, melyből 22 milliót a magyar állami erdőgazdaságok csak idén február–március fordulójától április elejéig, és ez szám a továbbiakban még növekedni fog, hiszen ősszel újabb erdősítési szezon kezdődik. Természetesen ezzel összefüggésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén is folyamatos az egymást követő tavaszi és őszi erdősítések sora, az erdei facsemeték ültetése. Ahol a kedvezőtlenebb természeti adottságok miatt mesterséges eljárásokkal volt szükség a facsemetéket elültetni, ott 2018. évben és 2019. tavaszán mintegy 682 ezer darab csemete került a talajba, ahol kedvezőbb lehetőségek miatt lehetséges volt, ott a gyűjtött makk elvetésével ugyanebben az időszakban 2,5 millió kis csemete bújik ki a talajból. Jelentős területen lehetett az erdőállományok természetes megújulási folyamatait erdészetileg az un. bontóvágásokkal segítve és gyorsítva a természetes úton létrejövő magonc csemetékkel számolva további 2,9 millió új facsemete nő a területeinken. Elmondhatjuk tehát, hogy a tavalyi tavasszal-ősszel és az idei tavasszal, összesen közel 6 millió darab kis facsemete fejlődik és nő a Gyulaj Zrt. Tolna megye állami erdeiben. Célunk a magyar nemzeti erdővagyon fenntartása, védelme, javítása, hogy később, a jövő nemzedékét is szépen zöldellő, minél jobb egészségi állapotú és minőségű erdők vegyék körül. Az erdők amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez, gazdagságához, az emberi életfeltételeink – levegő, klíma, vízháztartás - javításához, természetes, környezetbarát nyersanyagot is adnak, megújuló energiaforrást is jelentenek és egyben munkahelyet is teremtenek a vidék lakosságának, hiszen az erdő megújulása állandó és felelős odafigyelést igényel az erdőgazdálkodóktól. A felnövekvő facsemetéket folyamatosan gondozzuk, védjük, és rendszeres ápoljuk.

    

Tájékozódási futó bajnokság a Tolnai Zöldút mentén, a Gyulaj Zrt. fővédnökségével

Megjelenítés dátuma: 2019. április 12.

Megjelenés dátuma: 2019. április 12.

2019. április 6-7-én rendezték meg a 2019. évi egyetemi és főiskolai tájékozódási futó bajnokságot, és a Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyei Diákolimpia és Tavasz Kupa tájfutó bajnokságát, mely rendezvénynek Gőbölös Péter a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója volt a fővédnöke, illetve az állami erdőgazdaság is biztosította a helyszínt a rendezvény lebonyolításához. Mindig nagy öröm számunkra olyan emberekkel találkozni, akik szintén értékelik a természet értékeit, örömet lelnek benne. Elismerik az erdész és a vadász szakma munkáját, hiszen tudják, értéket teremtenek, és a természetet szolgálják. A rendezvény helyszíne a Lengyel-Annafürdői erdőtömb volt, amit erre az időre szívesen adtunk át tájfutóknak, a közel 200 fő versenyzőnek és gratulálunk mindenkinek az elért eredményekhez.

Az alábbi képek rákattintással tovább nagyíthatóak!

      

      

XII. Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláinak Nyílt Napja Lengyel-Annafürdőn

Megjelenítés dátuma: 2019. április 04.

Megjelenés:2019. április 4.

2019. március 28-29-én került megrendezésre a Lengyel-Annafürdőn található, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt kezelésben lévő Turisztikai és Természetismereti Központ területén a Tolnai Erdőkért Alapítvány szervezésében a Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláinak Nyílt Napja. Az első napon délutántól vártuk az erdei iskolák környezeti nevelőit műhely munkára, ahol a jó gyakorlatok átadása mellett megismerhették az Annafürdői Erdészeti Erdei Iskola minősített környezetvédelmi és természetismereti programját. Végül vacsorával és kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult a nap programja. Március 29-én, már reggel életre kelt a parkerdő, hiszen a bemutatkozó erdei iskolák rendezték be standjaikat, majd megkezdődött a régió általános iskoláiból és óvodáiból érkező pedagógusok érkezése, regisztrációja. A látogatók megismerhették az erdei iskolák tematikus, interaktív erdőpedagógiai foglalkozásait, részleteket tudhattak meg az erdei iskolák működéséről, változatos programjaikról. Ezt követően az annafürdői erdei iskola környezeti nevelői tartottak tematikus programokat, ahol a parkerdei Hunyor tanösvény növényvilágát ismerhették meg, az Apponyi grófok lengyeli történelmébe kaphattak betekintést, vagy egy biciklitúra keretében a közeli Szentkúti Kunyhó - Ökoházhoz látogathattak el a résztvevők. A programok végeztével pedig egy közös ebédre került sor, majd a részt vevő erdei iskolák által felajánlott ajándékcsomagjaikat sorsolták ki. Bízunk benne, hogy hamarosan sok iskolás és óvodás gyermekkel találkozhatunk a Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláiban! Képek a programról itt találhatók.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

NKA

Föld napja a Tamási Vadasparkban

Megjelenítés dátuma: 2019. április 03.

Megjelenés: 2019. április 03.

Szeretettel várunk mindenkit április 12-én 9 órától a Tamási Vadasparkba a Föld Napja alkalmából. Az előre bejelentkezetett csoportok szakvezetett erdei túrán vehetnek részt, ahol megismerhetik a vadaspark állat- és növényvilágát, hazai nagy vadfajainkból kaphatnak ízelítőt a kiránduláson részt vevők. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet április 10-ig lehet megtenni. A program keretein belül 4 csoportot indítunk, melyek a jelentkezés sorrendjében kerülnek összeállításra. A csoportok kis létszámmal indulnak, maximum 30 főt fogadunk egy csoportba.

A programot főként gyermekek számára ajánljuk. Információ és jelentkezés:

@email, +36 30/31 47 152

Föld Napja a Tamási Vadasparkban