Növekszik az erdeink területe

Megjelenítés dátuma: 2021. február 25.

Az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdőgazdaságok Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Mintaprogramja 2021. tavaszán is folytatódik. Célja nemcsak az erdőterület közvetlen növelése, hanem a jelentős széndioxid megkötés mellett a figyelemfelhívás is. A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat képes adni. Jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan hazai ágazat, amely szénelnyelő, vagyis több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A 2019. évben megkezdett program 3-5 év alatt 25.000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhet országosan. Ennek részeseként a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyében ez év tavaszán 4 községhatárban 10 erdőtelepítendő területen dolgozik, melynek során 14 fafaj közel 58.000 db csemetéjét ülteti el a változatos, elegyes, őshonos fafajokból álló új erdők reményében. A program részeként - a mintaerdősítéseken kívül - a természetes önerdősülések kiegészítő pótlása, állománynevelése és erdővé alakítása is célja a Társaságnak. Nemes és hálás feladat az ún. Újszülöttek Erdeje nevű kampányban való részvétele a Gyulaj Zrt.-nek, melynek során minden megelőző évben Tolna megyében született gyermek után 10 db facsemetét ültetünk a picik tiszteletére az újszülöttek erdejében, most Lengyel községhatárban.

 

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

  

KÖZLEMÉNY - HAMIS HÍR TERJED A GYULAJ ZRT.-RŐL

Megjelenítés dátuma: 2021. február 24.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. KÖZLEMÉNYE

Több helyen is megjelent a sajtóban és a közösségi médiában egy felvétel, melyben a rendőrség nyomozást indított. A Gyulaj Zrt.-nek semmi köze a videón látható személyhez, nem áll és soha nem is állt a Gyulaj Zrt. alkalmazásában, sem állami szerv alkalmazásában. A társaságnak nincsenek vadászterületei Iregszemcse térségében, ahol a felvétel készült. 

Az Országos Erdészeti Egyesület sajtóközleménye

Megjelenítés dátuma: 2021. február 11.

SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2021.02.11.

A láthatatlan erdő – online erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

Az erdők láthatatlan értékeit és titkait járja körbe a középiskolásoknak szervezett Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedő. Az Országos Erdészeti Egyesület által ötödik alkalommal meghirdetett verseny hagyományosan online keretek között zajlik, így a jelenlegi járványhelyzetben is biztonságosan megrendezhető. A háromfős csapatok jelentkezését 2021. február 28-ig várják bármely hazai vagy akár határon túli középfokú oktatási intézményből. A vetélkedő az idei évben csatlakozik a mintegy 1500 iskola részvételével zajló Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz. Ötödik alkalommal indul a „Fedezd fel az örökséged”" című erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak, ezúttal „A láthatatlan erdő" témáját bemutatva. Az online vetélkedőn résztvevő diákok a verseny feladatainak megoldása során nemcsak az ismereteiket bővíthetik, de el is mélyülhetnek az erdők titokzatos, szemmel láthatatlan, vagy csak nagyon nehezen észrevehető világában. Kiderülhet számukra, hogyan is működik az erdő a sejtek szintjén? Mi mindent rejt az erdei talaj, a földalatti világ? Miként válik az élet nélkülözhetetlen alkotóelemévé az élettelen? Felfedezhetik, hogyan élnek az éjjel aktív állatok, a magukat nem mutató rejtőzködők? Milyen az erdei „magasélet”? A verseny végére pedig összeáll a kép: az erdő minden apró földalatti és felszín feletti sejtje, élő és élettelen alkotóeleme azon dolgozik, hogy az erdő csodája fennmaradhasson.  

A diákok ismereteinek bővítése mellett az országos vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a hazai erdők értékeire, az erdei életközösség szolgáltatásainak nélkülözhetetlenségére, arra, hogy az erdő az ő örökségük, s ahhoz, hogy jól tudjanak majd sáfárkodni ezzel a kinccsel, alaposan meg kell ismerniük azt.

Az online viadalra 2021. február 28-ig jelentkezhetnek háromfős, 9-12. osztályos diákokból álló csapatok a @email e-mail címen, „A láthatatlan erdő” jeligével. A jelentkezéssel kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a vetelkedo.oee.hu oldalon, illetve a verseny Facebook- és Instagram-oldalán.  A márciusban kezdődő megmérettetés során a játékban résztvevő diákoknak öt elméleti feladatot kell megoldaniuk és egy kreativitást igénylő terepi videót is kell készíteniük. Az online lebonyolításnak köszönhetően a versenyen a járványügyi szempontok teljes figyelembevételével lehet részt venni, a csapatmunka pedig a digitális oktatásban tanuló diákok számára is jó lehetőséget jelent az iskolai közösség fenntartásában.

A verseny beharangozó videóját itt lehet megtekinteni.

Az országos verseny eredményhirdetése 2021. április 19-én lesz, az oktatási intézmények Fenntarthatósági Témahetének online nyitórendezvényén.

A vetélkedő első három helyezett csapatának tagjai fejenként 70 ezer, 50 ezer, illetve 30 ezer forint értékű ajándékutalványt kapnak, de a felkészítő tanárokat is díjazza az Országos Erdészeti Egyesület. A verseny lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatja.

Országos Erdészeti Egyesület