Az Erdők Világnapja 2021.március 21.

Megjelenítés dátuma: 2021. március 21.

   

2021.március 21.

   Az erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója.2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzése az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti. Kiváló alkalom, hogy bemutassuk miért fontos az erdők fenntartása, valamint további gyarapítása, mert nincs jövőnk az erdő nélkül.

   Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára. Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott. A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde.

Ezek az erdők az embereket szolgálják:

• biztosítják az ország faellátását

• tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek

• közben megőrzik a természetes és egészséges környezetet

• védenek a klímaváltozás hatásai ellen

• és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

   Az elmúlt évben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., több, mint 330 ezer m2 új erdőt telepített, közel 300 ezer darab facsemete elültetésével a Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Program keretében. 2020-ban az éves erdősítési munkák keretein belül több, mint két és fél millió új csemete került kihelyezésre, vagy magoncként fejlődött ki az erdőterületeinken. Az anyaállományokról lepottyant, valamint a több mázsa elvetett makkokból már felnövekvő csemeték folyamatosan törekszenek a fény felé. Az inváziós, behurcolt fajok irtása folyamatos, az ellenük való védekezésre kiemelt figyelmet fordít a Gyulaj Zrt., hiszen az erdők ökológia egyensúlyának fenntartásához ez elengedhetetlenül szükséges.

   A felháborító szemetelés és az illegális hulladéklerakás óriási mértékű felelőtlenség, rendkívül primitív és elítélendő emberi tevékenység! Remélhetőleg a törvény szigora és a szemléletváltás csökkenti és lassan megszűnteti ezt az elítélendő emberi tevékenységet. A természetes környezetet pusztító emberek gyalázatos tevékenysége miatt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt két évben több, mint 60 m3 illegálisan elhelyezett szemetet szállított el. Ugyanebben az időszakban a Társaság további 90 m3, a közjóléti szolgáltatásokhoz kapcsolódó szemetet gyűjtött össze és szállított el, sok millió forint értékben. A nevezett időszakban több, mint 1 tonna veszélyes(!) hulladék elszállíttatására és ártalmatlanítására is sor került, erre mintegy 1,5 millió Ft-ot költött a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. A Gyulaj Zrt. területén a 2020-as évben felmért illegális hulladék mennyisége megközelíti a 120 m3, amely 2021. évi felszámolásának költsége előreláthatólag 3 millió Ft lesz.

   Ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg az elmúlt időszakban, az Annafürdői Vendégház megújult (2020. Az Év Turistaházává választották), az Erdei Iskola és Kulcsosház infrastrukturális fejlesztése során korszerűbb környezetben várjuk iskolás és óvodás korú, a természetről és az erdőről tanulni vágyó fiatalokat. A Szentkúti Kunyhó – Ökoház fejlesztése februárban fejeződött be, így egy új különleges szálláshely került kialakításra, melyet kizárólag a zöldenergiák működtettnek. Ünnepeljük az Erdők Világnapját egy erdei kirándulással, mindenki szeretettel invitálunk parkerdeinkbe a jelenlegi helyzetben is, hiszen a természetben eltöltött idő mindig minőségi időtöltés Az Erdőgazdaság aktívan tesz a magyar erdők megőrzéséért és területük gyarapításáért. Tegyen Ön is az erdőkért: ültessen minél több fát, és vigyázzon minden egyes meglévőre!

#IntIForestDay #gyulajhuntinghungary

Az erdők Világnapja 2021. Március 21.