Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm a honlapunk minden kedves Látogatóját, Olvasóját!

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a vagyonkezelt területein – többségében a hajdani történelmi nagybirtokok erdőterületein - a ránk bízott két fő tájgazdálkodási tevékenység: az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás alapvető céljai Esterházy Miklós főherceg időszaka 1775. óta az elmúlt negyed évezredben nem változtak. Az emberi igények változásával ugyan a hangsúlyok eltolódtak az elmúlt évszázadokban, de a Tolna megyei 1948. utáni állami erdők és a cégünkhöz köthető történelmi vadászterületek fenntartásának és a védelmének alapvető céljai semmit sem változtak. Az állami erdészeti vállalat 1950-től szakmailag, gazdaságilag is eredményesen és stabilan működik, 1993-tól részvénytársaságként.

 

A természeti törvények örökérvényűek, azok annak önszabályozó rendszerét fenntartják. A természeti törvények örökérvényűsége azonban kikényszeríti minden társadalomból az erdő értékmegőrzésének a kényszerét, melyet a munkatársaink a hivatásuk, szakmai tudásuk, a pótolhatatlan megszerzett erdészeti tapasztalatuk és az esküjük alapján mindig is magvalósítottak az elmúlt 70 évben, a jelen korban is megvalósítanak és mindig meg fogják valósítani. Erdeink hatalmas genetikai kincset hordoznak, melynek feltárásával, megismerésével igyekszünk a változó, az egyre szárazabb természeti környezet kihívásait is kivédeni.

 

Milyen fontosabb erdőgazdálkodási fenntarthatósági eredményeinket emelnénk ki az utóbbi időszakból? Íme:

 • a Gyulaj Zrt. erdőterülete nő;
 • az erdeink természetességi állapota javul;
 • az erdeink elegyessége növekszik;
 • az erdeink élőfakészlete növekszik;
 • az erdeink magassági szintessége egyre többfélébb;
 • az erdeink korosztálymegoszlása folyamatosan egyre változatosabbá válik, az egykorú erdőtömbök nagysága csökken, a különböző erdő korosztályok térbeli eloszlása mozaikosabbá válnak, ezáltal a nagyobb kiterjedésű erdők állékonysága javul, a biotikus és abiotikus károkkal szemben ellenállóbbá válnak;
 • az erdeinkben a gazdálkodásunk mellett és eredményeként a védett növény- és állatfajok fajszáma és az egyes fajok egyedeinek mennyisége, denzitása, abundanciája nő, az élőhelyeik stabilitása, kiterjedése és nyugalma javul.

 

Mit teszünk napjainkban a gazdálkodási alapfeladatainkon túl, illetve azokkal összefüggésben a klímaváltozás folyamata mellett az erdeink és azok ökológiai rendszereinek fenntartása érdekében? Íme:

 • ·Természetvédelmi fejlesztéseket hajtottunk végre a Gyulaj Zrt. területén: természetszerű erdőtársulások érdekében az invazív fafajok (bálványfa, zöld juhar) visszaszorítása megtörtént és megtörténik.
 • ·A klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése érdekében a térségünkben élő szárazságtűrő őshonos fafajok felkutatása és génmegőrzésük megvalósítása, pl. az olasz molyhos tölgy és hamvas tölgy esetében sikerrel.
 • ·Ezekkel a felkutatott genetikai forrásokból a szaporítóanyag bázisaik kialakítása: génrezervátumok, géngyűjtemények, magtermesztő ültetvények létesítése, fenntartása, mindez kiemelt belföldi és nemzetközi érdeklődés mellett.
 • ·A klímaváltozás erdővegetációt érő hatásainak csökkentését, az erdővegetáció hosszú távú fenntarthatóságát is célzó molyhos olasz tölgy folyamatban lévő génmegőrzési projektünk, az „Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése” projekt megnevezéssel kiemelésre került és felkerült az Európai Unióban lévő jó gyakorlatokat bemutató felületén, az EU honlapján.
 • A projekt rövid leírása: https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/improvement-forest-genetic-resources-area-managed-gyulaj-co_en
 • A projekt teljes leírása: https://enrd.ec.europa.eu/sites/default/files/project/attachments/gp_hu_genetic_forest_resource_643_web_fin.pdf
 • ·Az erdészeti potenciálban okozott erdőkárokat a lehető leggyorsabban felszámoljuk, pl. az aszálykárok, rovar és rágcsáló károk, viharkárok, fenyőpusztulás, kőrispusztulás, stb. esetekben.
 • ·Az évszázadok alatt a tájtörténetben kutatható egyéb hatások miatt a rontott szerkezetű erdőket átalakítjuk, a termőhelynek megfelelő, állékony, őshonos, elegyes és stabil állományokká.
 • ·Az erdőgazdálkodásunk során a védett természeti értékek kezelését végezzük. Néhányat kiemelve: a védett madarak fészkelő helyeinek védelmét, az egyéb védett növények/állatok élőhelyinek, akár mikro élőhelyeinek kiemelt védelmét, ilyenek pl. természetes erdei forráshelyek, a meghagyott holt fák, odúfák, erdei lápok, mocsarak, tókák (vízállások, tavacskák).
 • ·Az erdei vizes élőhelyeinket kiemelten védjük, a csökkenő csapadékvizet minél nagyobb arányban igyekszünk az erdőben visszatartani, a tavaink feltöltődését és a tavak elöregedését megakadályozzuk.
 • ·Az erózió elleni védekezünk, a talajvédelmet kiemelten kezeljük.
 • ·A vadgazdálkodás miatt szükséges vaditatást végezzük, az itatóhelyek kialakítjuk és fenntartjuk, ezek folyamatos vízpótlását – ha kell lajtos kocsival – végezzük, mely a vaditatás mellett az aszály idején a legkritikusabb időszakban a szomjúság és a kiszáradás miatt az elpusztulás előtt álló énekesmadarak egyetlen túlélési lehetősége, a védett kisemlősök, hüllők, kétéltűek, vízi rovarok túlélésének egyetlen lehetőségei.
 • ·Az erdei kulturális, történelmi és vallási emlékhelyek kiemelten megvédjük, pl. az Apponyi, Esterházy, Benyovszky örökségeket, az erdei kápolnákat, kereszteket, a templom- és monostorromokat.
 • ·A páratlan régészeti értékek, ősi település helyeket az erdő által megvédett régészeti helyeit megőrizzük, és az erdőgazdálkodás során kiemelten megvédjük.
 • ·A rekreációs területeket az átgondolt tervezés mellett, ökológiailag és ökonómiailag fenntarthatóan kialakítottuk: parkerdőket, tanösvényeket, erdei sport lehetőségek helyszíneit, majd ezekben túrákat, ökoturisztikai programokat szervezünk és az erdő turisztikai nyomásának szabályozását kialakítottuk éppen a teremtett világ, benne az erdő érzékeny ökológiai rendszerének fokozott védelme érdekében.
 • ·A környezeti nevelés kialakításához, fenntartásához erdei iskolai programokat, nyári táborokat évtizedek óta szervezünk, ahol a környezetbarát technológiákat, ökológiai programokat és szemléletet mutatunk be a gyermekeknek és felnőtteknek is.
 • ·A vidéki közösségi élet fejlesztését, a vidék megtartó képességének erősítését segítjük, ebben sok Tolna és Baranya megyei településsel, civil szervezetekkel aktívan együttműködünk.

 

          A Gyulaj Zrt. erdészeti- és vadgazdálkodási szakemberei és minden alkalmazottunk tudja, hogy most mi visszük a stafétát a ránk háruló, a mai emberek előtti felelősségünkkel, a nemzeti kincsünk az erdővagyon megtartása érdekében. Az erdőhöz szorosan tartozó értékek, a vadállomány, az ökológiai rendszerek együttesen a magyar nemzet családi ezüstjét képezik és fogják képezni, ameddig magyar él a Kárpát-medencében.

A Gyulaj Zrt. minden Munkatársa ennek megőrzéséért és a fejlesztéséért dolgozik!

 

Tisztelettel:

Gőbölös Péter

vezérigazgató

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.