Fokozott figyelem szükségeltetik a közutakon!

Megjelenítés dátuma: 2019. július 19.

Megjelenés: 2019.július 19.

Július, augusztus eleje az időszaka – a talán legismertebb hazai nagyvadfajunk- az őz nászidőszakának. Az úgynevezett üzekedéskor a bakok és a suták is ösztönösen aktívabbak, jóval többet mozognak a területükön. Mozgási útjaikat gyakran közutak keresztezik, így ebben az időszakban a közlekedők kifejezett figyelme és óvatossága elengedhetetlen a közlekedés során. Nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy a közutakat mi emberek építettük a vadon élő állatok ősi és természetes élőhelyére és nem ők telepedtek be a mi aszfaltozott, betonozott mesterséges világunkba! Leginkább  a hajnali, reggeli órákban, valamint a késő délutáni, esti időszakban kell a szokásosnál óvatosabban, fokozott figyelemmel közlekedni a járművekkel, de az óvatosság minden napszakban kifizetődő! A természetes ösztöneik miatt az egyébként óvatosabb, a zajosabb utakat általában kerülő, ebben az időszakban óvatlanabb, merészebb, így a balesetek elkerülése még inkább az emberi óvatosságon és elővigyázatosságon múlik.

A vadütközéses balesetek túlnyomó többsége, a megengedett sebességhatárok átlépése, sok esetben súlyos mértékű túllépése miatt következik be. Nagyon gyakoriak az út- és látási viszonyoknak nem megfelelő sebesség megválasztása miatti vadütközések is. A száguldozó emberi felelőtlenségek eredményeként a személyi sérülések mellett a vad szempontjából olyan súlyos esetek is előfordulnak, amikor a nagyvad testek 100 négyzetméteren szétszóródva cafatokra robbannak az ütközések során, vagy a vad testének egy része a motorblokkra préselődik, vagy akár pl. a hatalmas testű gímszarvas esetén személyautóval történő ütközés után a vad minden csontja szilánkokra törik és a belső szerveket a felismerhetetlenségig szétzúzza az ütközés ereje, úgy kell azokat a szerveket a szerencsétlen vad testéből „kiönteni” a test elszállítása előtt. Sok esetben előfordul, hogy a szerencsétlen állat súlyos sérüléssel elmenekül a helyszínről és kínok kínjával, hosszú agóniával pusztul el a helyszíntől nagy távolságra. A vad ütközéses balesetek jelentős része a KRESZ szabályok betartásával, a körültekintő és óvatos vezetéssel és megfelelő műszaki állapotú gépjárművekkel megelőzhetőek lennének.

Kérünk minden közlekedőt, hogy a legnagyobb megengedett sebességkorlátok szigorú betartásával, a vadveszélyt jelző táblák érvényességi szakaszán kifejezett óvatossággal és a sebességet lecsökkentve közlekedjenek az üzekedés időszaka alatt is!

 

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotó: 112 Emergency Press

Ábra: ADAC