Hivatalos Közlemény- koronavírus

Megjelenítés dátuma: 2020. március 31.

Megjelenés dátuma: 2020. március 17.

Hivatalos Közlemény! Tisztelt Látogatók!

A járvány elenni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett vészhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat. Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására. A járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket. Köszönjük látogatóink és vendégeink szíves megértését!

Agrárminisztérium – Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Tájékoztatás - koronavírus

Megjelenítés dátuma: 2020. március 30.

Megjelenés dátuma: 2020. március 16.

A koronavírus (2019-nCoV) járvánnyal kapcsolatosan országosan kihirdetett veszélyhelyzetet figyelembe véve a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az erdészeti közjóléti és egyéb rendezvényeit határozatlan ideig, a vészhelyzet felfüggesztéséig elhalasztja, a Lengyel Annafürdői Erdei iskoláját, és az összes szálláshelyét bezárja!

Reméljük, hogy nemsokára találkozhatunk és ismét szeretettel fogadhatjuk majd a kedves Látogatóinkat, Vendégeinket!

Gőbölös Péter sk.

vezérigazgató, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Tamási, Miklósvári Vadasparki Közlemény

Megjelenítés dátuma: 2020. március 29.

Megjelenés dátuma: 2020. március 17.

Kedves Látogatók!

A koronavírus (2019-nCoV) járvánnyal kapcsolatosan országosan kihirdetett veszélyhelyzetet figyelembe véve a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. határozatlan ideig, a vészhelyzet felfüggesztéséig az eddig megtett intézkedései mellett bezárja a Tamási Vadasparkját is! Reméljük, hogy nemsokára találkozhatunk és ismét szeretettel fogadhatjuk majd a kedves Látogatóinkat!

Gőbölös Péter sk.

vezérigazgató Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Új munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában

Megjelenítés dátuma: 2020. március 13.

Megjelenés dátuma: 2020 március 13.

Ökológia és gazdaság fórum néven új, interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában (MKK), célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált javaslatokat adjon. Az MKK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szervezet számára stratégiai fontosságú, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása miatti kihívásokra a mérnökök higgadtságával és visszafogottságával szülessenek javaslatok, megoldások, amelyek a problémák hosszú távú megoldását keresik. Az MKK energetikai tagozata ezért javasolja egy fórum létrehozását, amely valamennyi érintett mérnöki ág bevonásával keresi és dolgozza ki a klímaválságra adandó válaszokat. Folyik a munka előkészítése, a tervek szerint az első fél év végére szakmai programok, konzultációk és viták segítségével összeáll egy ajánláscsomag, amely a mérnökök klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb irányelveit, téziseit fogalmazza meg, és kidolgoz egy szakmai kódexet. A közlemény idézi Nagy Gyulát, a kamara elnökét, aki szerint a mérnökök mai munkái évtizedekre meghatározzák a környezet és a természet viszonyát, ezért a munkába be kell vonni a jövő mérnökeit adó műszaki egyetemi hallgatókat is. Célszerűnek tartja emellett a folyamatos egyeztetést a Magyar Tudományos Akadémia téma iránt elkötelezett tudósaival, a szakmai társ-szervezetekkel és egyesületekkel.

 

Az MFB hitelprogramot indít erdősítésre, erdőkárok helyreállítására

Megjelenítés dátuma: 2020. március 12.

Megjelenés dátuma: 2020 március 12.

Az MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Zrt. piaci rést azonosított olyan erdészettel vagy erdészettel is foglalkozó potenciális ügyfelek finanszírozásában, melyek a VP5-8.1.1-16. kódszámú Felhívás kapcsán sikeresen pályáztak a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságánál, a VP5-8.4.1-16. kódszámú Felhívás esetén pedig olyan földhasználó hitelfelvevők, melyek támogatási kérelmet adtak be.

Ugyanakkor ezen potenciális ügyfelek a támogatások teljes előfinanszírozásához nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrással, ezért szükséges részükre a támogatásokat megelőlegezni. Csak olyan hitelfelvevők nyújthatnak be hitelkérelmet a Program keretében, melyeket a kereskedelmi bankok nem finanszíroznak és erről 2 elutasító nyilatkozatot is benyújtanak az MFB Zrt-hez.

A hitelprogramról további információhoz juthat a linkre kattintva, vagy ezen dokumentumok(TERMÉKLEÍRÁS
MFB ERDÉSZETI HITELPROGRAM
MFB Erdészeti Hitelprogram Útmutató )letöltésével.

A honvédelem nemzeti ügy

Megjelenítés dátuma: 2020. március 12.

Megjelenés dátuma: 2020 március 12.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága együttműködési megállapodás keretében kívánják növelni a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya ismertségét és népszerűségét.

Az alábbi képre kattintva tudhat meg többet az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának együttműködéséről:

Korán kezdődik a tavasz, faültetési szezon a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél

Megjelenítés dátuma: 2020. március 04.

Megjelenés dátuma: 2020 március 04.

A klímaváltozás miatt lassan meg kell szokni a szélsőséges időjárási körülményeket, ezért a szokásostól eltérően a korai enyhe idő az erdősítési munkák megkezdését eredményezte, hiszen számos feladat vár az erdészekre tavasszal. Ha a rügyek fakadása is korán jön, igencsak rövid idő áll majd rendelkezésre a csemeték ültetésére. Egy kis történelmi visszatekintés: sorscsapásunk, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum megkötésekor 1920-ban Magyarország elvesztette területének 2/3-át, valamint erdőterületeinek több mint 80%-át. Az ország erdősültsége 11,7%-ra csökkent, a legjelentősebb fakészletekkel rendelkező országrészeket más országokhoz csatolták. A helyzet javítására, azaz új erdők létrehozására 1923-ban fogadták el azt a törvényt, amelyik megteremtette az erdőtelepítés alapjait. A magyar erdészek áldozatos munkájának köszönhetően 100 év alatt több mint egy millió hektárral, azaz kétszeresére(!) növekedett hazánk erdőterülete! Ez a nemzetközi térben is egy kiemelkedő ország teljesítmény! Az erdősültség mértéke jelenleg több mint 21 százalék, a 2030-ig szóló magyar erdőstratégia célja pedig, hogy ez az arány 2050-re elérje a 27 százalékot. .........(A megtekintés gonmbra kattintva a teljes cikk elolvasható)